Rehukaurassa yksi ominaisuus ylitse muiden

A-Rehun Koskenkorvan tehdas on Suomen suurin rehukauran käyttäjä. Rehukauraa tarvitaan paljon etenkin broilerinrehun valmistuksessa, mutta myös nauta- ja sikarehut ovat tärkeitä rehukauran käyttökohteita.

Kauran käyttöä rehuksi puoltavat sen hyvä amino- ja rasvahappokoostumus, valkuaispitoisuus sekä erityisesti kuorittuna hyvä energiapitoisuus.

Kauralajikkeista löytyy eroja niiden soveltuvuudessa rehukäyttöön. A-Rehun kotisivuille on koottu taulukko sopimusviljelyyn suositelluista lajikkeista. Joukossa on monia tuttuja kauralajikkeita kuten Niklas, Matty, Donna ja Avenue.

- Ostamme kyllä kaikkia Suomessa viljeltäviä kauralajikkeita, mutta sopimuslisää viljelijä saa vain viljelemällä sopimuslajikkeita, A-Rehun asiakkuuspäällikkö Taneli Marttila tarkentaa.

Rehuksi päätyvän kauran tärkein lajikeominaisuus on suuri jyvä. Suurijyväisyys tekee kauran kuorinnan helpommaksi, mutta vähentää toisaalta hometoksiiniriskiä. Kauralta toivotaan lisäksi hyvää hehtolitranpainoa ja valkuaispitoisuutta.

Toivottujen lajikeominaisuuksien taustalla on mahdollisimman laadukkaan rehun tuottaminen. Myös kotimaisuus painaa vaakakupissa.

- Kotimaista kauraa suosimme, koska se on laadukasta ja ennen kaikkea puhdasta, Marttila perustelee.

A-Rehulla on myös kunnianhimoinen tavoite pyrkiä korvaamaan 2020-luvun aikana kaikki tuontivalkuainen kotimaisilla valkuaislähteillä kuten herneellä ja härkäpavulla.

Taneli Marttila