Reilu Teko -säkkikeräys alkaa, Tilasiemen mukana

Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H ja paikalliset 4H-yhdistykset järjestävät perinteisen Reilu Teko -säkkikeräyksen yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa. Pääyhteistyökumppani on Yara Suomi. Kiertotaloutta ja nuorten työllistämistä edistävä Reilu Teko on Suomen mittakaavassa merkittävä ympäristöteko. Reilu Teossa on saatu vuosikymmenten aikana talteen yli 40 miljoonaa kiloa muovia.

Reilu Teko -keräyksessä maanviljelijät voivat toimittaa tyhjät lannoitesäkit kierrätykseen 4H-yhdistysten keräyspisteisiin, joita on ympäri Suomen. Keräyspisteen hoitajina toimivat 4H-nuoret, ja toiminnan pääyhteistyökumppani Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä hyötykäyttöön. Pesun, murskauksen ja sulatuksen jälkeen säkit jatkavat elämäänsä uusina muovituotteina. Viljelijöille säkkien jättäminen keräykseen on maksutonta.

Keräyspaikat ja tiedot keräykseen otettavista säkeistä löytyvät 4H:n verkkosivuilta. Verkkosivuilla on hakutoiminto, jonka avulla voit etsiä lähimmän keräyspisteen paikkakunnan nimen tai 4H-yhdistyksen mukaan.

Tänä kesänä Reilu Teko -toimintaa kehitetään käynnistämällä pilotti kahden 4H-yhdistyksen alueella. Pilotissa erotellaan sisäsäkit ja ulkosäkit toisistaan, jolloin eri muovilajit saadaan parempaan hyötykäyttöön kierrätyksessä.

Tilasiemen on mukana keräyksessä tänäkin vuonna muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.

Reilu Teko on osa 4H-järjestön tekemää ympäristökasvatustyötä

Säkkejä kerätään koko maassa joka vuosi touko–elokuun aikana. 4H-nuoret ovat keränneet lannoite- ja siemensäkkejä jo vuodesta 1975. Näinä vuosikymmeninä on muovia saatu talteen jo yli 40 miljoonaa kiloa.

4H-järjestössä opetetaan lapsille ja nuorille kestävän kehityksen mukaista elämäntapaa sekä tuetaan nuorten työelämätaitoja. Reilu Teko -keräyksessä nuoret voivat tehdä konkreettisia tekoja ympäristön puolesta samalla, kun he saavat työkokemusta.

”Ilman Reilu Teko -keräystä säkkimäärä päätyisi jätteeksi. Sen lisäksi, että Reilu Teko tarjoaa nuorille tärkeää työkokemusta, se on myös osa 4H-järjestön tekemää ympäristökasvatustyötä. Joka vuosi uusia nuoria tulee mukaan, mutta osa nuorista on myös innostunut jatkamaan vuodesta toiseen”, kertoo järjestöpäällikkö Anna-Kaisa Valaja Suomen 4H-liitosta.

Reilu Teko -keräyksen tuotto käytetään keräykseen osallistuneiden nuorten palkkoihin ja 4H-nuorisotyön tukemiseen.

Keräyksen suojelijana toimii maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Reilu Teko 2022