Astronauten suora perillinen
Astronaute- herne alkoi pärjäämään lupaavasti ympäri Eurooppaa heti tullessaan markkinoille. RAGT-kasvinjalostuksella havaittiin suuren suosion pohjautuvan kaikilla markkinoilla vakaaseen ja varmaan sadontuottoon, joten siihen aiottiin tähdätä täysillä myös seuraavan lajikkeen kohdalla. Tämän jalostustyön seurauksena syntyi keltasiemeninen rehuherne Symbios, joka on ollut kärkipään sadontuottaja kokeissa ympäri Eurooppaa.
Kolme kärkiominaisuutta
RAGT:n ranskalainen agronomi Cyril Gallien kertoo Symbiosilla olevan kolme ominaisuutta, jotka tekevät siitä erinomaisen viljeltävän lajikkeen. Ensimmäiseksi Symbios on lujavartinen ja helppo viljeltävä. Pystykasvustoa on helppo puida ja hernekasvusto kuivuu helpommin ja laatu pysyy parempana, kun herneenpalot eivät saa maakosketusta. Toiseksi Symbios on aikaisimpia myynnissä olevia hernelajikkeita. Tämä varmistaa sen, että puinti tapahtuu aikaisin kylvetyissä herneissä aina hyvissä keleissä elokuun aikana. Viimeiseksi ominaisuudeksi Gallien toteaa Symbiosin laadun olevan erittäin soveltuva rehukäyttöön korkean valkuaispitoisuuden ja tasalaatuisen siemenen ansiosta.
Satovarma lajike
Symbios on tulosta Astronaute x Salamanca risteytyksestä. Salamanca on Astronauten tavoin erittäin lujavartinen lajike, joka oli tärkeä haettava ominaisuus risteytettävältä lajikkeelta. Gallien kertoo heidän RAGT:lla havainneen, että viljelijät arvostavat enemmän tasaista satoisuutta ja helppoa viljeltävyyttä kuin yksittäisiä huippusatoja. Symbiosia jalostettaessa kiinnitettiin täten tavallista enemmän satovarmuutta mittaaviin agronomisiin tekijöihin, kuten lujakortisuuteen ja kuumuudensietoon. Näiden ominaisuuksien Gallien lupaa olevan Symbios-herneessä olevan kunnossa ja suosittelee lämpimästi lajiketta myös herneen viljelyä aloittaville ja ensimmäistä kertaa kokeileville viljelijöille. Symbios on erittäin uusi lajike ja sen siementuotanto on aloitettu laajassa mitassa kasvukaudella 2023 Suomessa toisena maana maailmassa. Tilasiemenen tarkan koetoiminnan ja aktiivisen viljelyn kehittämisen seurauksena Suomeen saadaan tulevaisuuden lajikkeita viljelyyn ensimmäisten joukossa.