Tilalle räätälöidyllä seoksella satovarmuutta haastavanakin vuotena

Uudenkaupungin Kalannissa tilaa isännöivältä Marko Mäki-Arvelalta löytyy niin lypsykarjaa kuin emolehmiäkin. Laadukas ja runsas rehusato on avainasemassa tilan toiminnassa. Tilan säilörehut tuotetaan omilla pelloilla ja nurmisato on pyritty maksimoimaan viilaamalla paikallisiin kasvuolosuhteisiin sopiva Tilan Oma Seos.

Oma Seos omiin olosuhteisiin

Mäki-Arvela näkee Tilan Oma Seoksen parhaana siemenvaihtoehtona, koska hän luottaa viljelijöiden tietävän parhaiten juuri heidän tilalleen sopivat nurmikasvit: ”Jokainen tuntee omat pellot parhaiten ja tietää, mikä kasvaa paikkakunnalla paikallisissa olosuhteissa.” Tilan omiin tarpeisiin hiotulla nurmisiemenseoksella voidaankin parhaiten vastata tilan tarpeisiin ja samalla ottaa paikalliset olosuhteet huomioon. Kalannin viljelyolosuhteista Mäki-Arvela nostaa esille erityisesti leudot rannikkotalvet ja viime vuosien kuivat kesät. Nurmen tulee selvitä talven yli myös tammikuun vesisateessa ja pystyä satovarmuuteen haastavinakin kesinä.

Tilan Oma Seos, Marko Mäki-Arvela

 

Toisiaan täydentävät lajit ja lajikkeet ratkaisevat

Siemenseos tilalle sorvattiin yhdessä Tilasiemen-pakkaamo Kalle Pertolan kanssa. Mäki-Arvela on myös jakanut aktiivisesti kokemuksia eri kasveista tuttujen viljelijöiden kanssa parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Seokseen valikoitui nurminataa, rehukattaraa, timoteita, englanninraiheinää ja koiranheinää.

Seoksessa on tavoiteltu toisiaan täydentäviä kasveja, jotka tuottavat riittävän hyvän sadon olosuhteista huolimatta. ”Jos joku lajikkeista ei jonain vuonna pärjääkään, tuottavat muut kuitenkin satoa”, Mäki-Arvela luonnehtii. Koiranheinä on kuulunut tilan nurmiseoksiin jo viisikymmentä vuotta, ja Mäki-Arvela näkeekin sen roolin tärkeänä seoksessa. Se on talvehtinut hyvin vaikeinakin talvina ja tuo kuivuudenkestoa seokseen. Koiranheinän kasvurytmi on nopea, mutta viljelijän kokemuksen mukaan sen maittavuus on säilynyt hyvänä, vaikka korjuuta onkin ajoitettu seoksen muiden kasvien mukaan. Nopea kasvu tuo kuitenkin kasvuvoimaa 2. ja 3. satoon. Myös rehukattara syväjuurisena kasvina tuo viljelyvarmuutta kuiviin kasvukausiin ja kuivuudenkestoon on tilalla haettu ratkaisua myös sinimailasella, mutta tähän seokseen se ei päätynyt kylvettävien lohkojen maalajien takia.

Tänä vuonna kevätkosteus siivitti kesän 2023 ensimmäisen sadon hyvään kasvuun, ja vaikka toukokuun pakkaset kurittivatkin kasvustoja, Mäki-Arvela on tyytyväinen ensimmäiseen satoon. Kalannissa alettiin juhannuksen jälkeen saamaan sateita, joten myös toinen sato lähti hyvään kasvuun. ”Hieno tehdä töitä, kun on jotain korjattavaa”, naurahtaa Mäki-Arvela kesken toisen rehunteon. Säiden salliessa nurmilohkoilta on tarkoituksena korjata myös 3. rehusato.

Tilan Oma Seos, Mäki-Arvela:

  • Nurminata, SW Minto 20%
  • Rehukattara 15%
  • Timotei, Rubinia 15%
  • Timotei, Liljeros 15%
  • Englanninraiheinä, SW Birger 13%
  • Englanninraiheinä, Riikka 12%
  • Koiranheinä, Amba 10%

>> Pyydä tarjous tilallesi räätälöidystä seoksesta!

Video file