Nurmisadot uusiksi Uulalla

Ylölän lypsykarjatilalla Liperissä on ollut jo kahtena kesänä kasvussa laadullaan vakuuttavaa Uula-timoteita. Käytössä on ollut paikalliselta pakkaajalta hankittu ja hyvänä valkuaisen tuottajana tunnettu Tilasiemenen apilanurmiseos, jossa on timotein lisäksi nurminataa ja puna-apilaa. Uula toimiikin äärimmäisen hyvin erilaisissa heinä-, laidun-, ja säilönurmiseoksissa ja on sadontuottokyvyltään varma timoteilajike haasteellisiinkin olosuhteisiin.

Tilan isäntä Risto Ylönen kertoo olevansa erittäin tyytyväinen Uulan tuomaan parannukseen niin nurmisadon määrässä kuin laadussakin. "Ensimmäinen niitto yllätti täysin. Satotasot olivat aivan toisella tasolla, mihin vanhempien lajikkeiden kanssa oli totuttu", Ylönen kertoo.

Satotasojen noustua on Ylölän tilalla törmättykin isännän sanoin positiiviseen ongelmaan; säilörehua tuotetaan nyt vuosittain paljon enemmän kuin oma karja ehtii syömään. Hehtaarisatojen nousu onkin saanut Ylösen pohdiskelemaan nurmialan vähentämistä. "Uula on tuottanut viime vuosina huippusatoja, mutta uskon sopivalla lannoituksella ja hyvillä sääolosuhteilla takataskusta löytyvän vielä käyttämätöntä satopotentiaalia”, Ylönen tuumaa.

Kiitosta Ylönen antaa lajikkeelle myös talvenkestävyydestä, minkä ansiosta Uulan viljely onnistuukin luonnikkaasti koko timotein viljelyalueella ja parantaa sen suhteellista sadontuottokykyä etenkin runsaslumisilla alueilla ja turvemailla. "Lumihomeen kanssa ei ole ollut mitään ongelmia eikä paikkauskylvöjäkään ole tarvinnut tehdä. Luotettava valinta nykyajan vaihteleviin talviin", Ylönen summaa.

Laadukas säilörehu säästää rahaa

Nurmisato menee Ylölän tilalla säilörehuksi, jonka tärkeimpiä ominaisuuksia ovat sulavuus ja valkuaispitoisuus. Maittavan, valkuaispitoisen ja hyvän rehuarvon omaavan säilörehun ansiosta syönti on kohdallaan, maitotuotos kasvaa, väkirehujen käyttötarve vähenee ja rahaa jää säästöön. Isännän mukaan parhaiten laadukkaan säilörehun vaikutukset näkyvätkin tilan pankkitilillä.

"Uulalla on kaikki laatuominaisuudet kohdallaan ja sen sulavuus säilyy, vaikka korjuuaika sääolosuhteiden sanelemana vähän venähtäisikin", Ylönen kertoo. Uulan sulavuus eli D-arvo ja valkuaispitoisuus ovatkin lajikkeiston kärkikastia sekä ensimmäisessä niitossa että jälkikasvusadossa.

"Suosittelen Uulaa kaikille viljelijöille, jotka tavoittelevat hyvälaatuisia ja runsaita nurmisatoja. Se on tällä hetkellä ehdottomasti markkinoiden paras timotei sato-laatu -suhteeltaan", tiivistää Ylönen.

Ylösen viljelykokemukset voi helposti käydä tarkistamassa todeksi myös omin silmin. Varkauden tien varrella sijaitsevalla Ylölän tilan nurmilohkolla seisoo keltainen kyltti, joka ilmoittaa pellolla kasvavan Uula -timoteita. Lajikkeen erinomaiset ruokintaominaisuudet voi käydä toteamassa myös Borealin ylläpitämästä nurmilaskurista. 

Tutustu Uulan lajikeominaisuuksiin Tilasiemenen kotisivuilla ja kysy tarjousta.