KWS Fantexista hyviä viljelykokemuksia ja kovia satoja

Maatalousyhtymä Veljekset Koho viljeli Loimaan Virttaan kylässä KWS Fantex -ohraa tänä kesänä toista vuotta. Tilan viljelyssä korostuu viljelytoimenpiteiden oikea-aikaisuus ja huolellisuus pellolla tehtävissä työvaiheissa. ”Pyrimme siihen, että ainakin lähtökohtaisesti hyvälle sadolle olisi perusteet, vaikka luonnonilmiöille ei sitten enää mitään mahdakaan”, Heikki Koho toteaa.

”KWS Fantex päätettiin ottaa viime vuonna viljelyyn mukaan RGT Planetin rinnalle.” RGT Planet on tilalla niin ikään koettu hyväksi ja varmaksi viljeltäväksi jo useamman vuoden kokemuksella. Virttaan hikevissä maissa ohran viljely on onnistunut hyvin ja erityisesti viime vuoden lupaavien Fantex-kokemusten perusteella tilan koko ohra-ala, 30 hehtaaria, on nyt tätä lajiketta. KWS Fantexin siemen hankittiin Siementila Salo Oy:stä.

Vaikka satokausi 2019 olikin kokonaisuutena hyvä lajikevalinnasta riippumatta, nousi KWS Fantex MTY Kohon mukaan aivan omalle tasolleen. ”Jos sadoissa aletaan kolkuttelemaan lähes kymppitonnin rajaa, niin kyllä kyseessä on jo huippuluokan lajike”, Koho myhäilee. ”Fantexilla on erittäin kova ja laadukas satopotentiaali.”

Huippulajike vakuuttaa haastavissakin olosuhteissa

KWS Fantex viihtyy Virttaan hyvin murustuvassa ja multavassa maassa. Fantexia päästiin kylvämään 23. huhtikuuta ja hivenruiskutus tehtiin toukokuun lopulla. ”Rikat, kasvunsääde ja kahden tautiaineen seos ruiskutettiin kesäkuun alussa. Suunniteltu kolmas kierros päätettiin jättää pois kuivuuden ja kovan helteen vuoksi. Kasvunsäädettä ja tautiainetta emme uskaltaneet antaa enää lisää tässä vaiheessa.” Viime vuonna samalla lohkolla Fantex sai tuon kolmen ruiskutuksen taktiikan, joka tuntui toimivan hyvin. ”Lohkolta puitiinkin syyskuun ensimmäinen päivä aivan huippusato Fantexia, hehtolitrapainon ollessa yli 73 kg.”

Tähän kasvukauteen on tuonut haastetta pahaan saumaan alkukesällä osunut kuiva ja helteinen jakso. Aikainen kylvöajankohta pelasti kuitenkin viljelijän mukaan pahimmalta. ”Olen aikaisen kylvön kannattaja ja tänäkin vuonna pellolle mentiin heti, kun pääsi.” Kevätkosteudesta on ollut nyt suuri hyöty kasvustojen alkukehityksen kannalta ja Fantex-kasvustot näyttivätkin elokuun alkupäivinä hyviltä.

Lannoitukseen panostetaan ja typpeä laitetaan 150 kiloa hehtaarille maksimin mukaan. ”Olemme havainneet, että suuri siemenmäärä ei välttämättä ole suuren sadon tae. KWS Fantexia laitettiin 235 kiloa hehtaarille, vaikka laskurit näyttivätkin isompaa siemenmäärää. ”

Hyvä sato ennakoitavissa

KWS Fantex on lujakortinen lajike eivätkä kasvitauditkaan ole olleet sillä ongelma. KWS Fantex vaikuttaa pysyvän Mty Kohon viljelykierrossa myös ensi vuonna. ”Olemme olleet Fantexiin erittäin tyytyväisiä ja tällä linjalla nyt jatketaan”, Heikki Koho toteaa.

Tiheä kasvusto ja lajikkeen pitkät tähkät ennustivat hyvää satoa myös tälle kasvukaudelle. KWS Fantexia päästiin puimaan elokuun 20. päivä ja sateiden vuoksi puinnit venyivät yli syyskuun puolivälin. Haastavan kasvukauden jälkeen parhaimmalla KWS Fantex -lohkolla päästiin noin 6,5 tonnin hehtaarisatoon hehtolitrapainon ollessa 73.

Tutustu lajikkeeseen ja pyydä tarjous!