Satoisa ja hyvämaineinen Astronaute on nuoren viljelijän ykkösvalinta herneen viljelyyn

Matti Pöytäniemi viljelee Astronaute-hernettä kotitilallaan Ruovedellä toista kasvukautta. Astronauten lisäksi Pöytäniemen 130 hehtaarin kasvinviljelytilalla viljellään vehnää, ohraa, kauraa ja syysruista. Pöytäniemi on ollut kotitilansa isäntänä vuodesta 2018 ja lähti kokeilemaan herneenviljelyä sen viljelykiertoarvon ja esikasviarvon takia. Erityisesti tautipaineen alennus ja herneen maanparannusvaikutus herättivät nuoren viljelijän kiinnostuksen. ”Astronaute valikoitui lajikkeeksi lajikekokeiden tulosten ja muiden viljelijöiden puheiden perusteella”, Pöytäniemi kertoo hernevalinnastaan.

Astronaute onkin lajikekokeiden mukaan satoisimpia hernelajikkeita ja erottuu edukseen erityisesti valkuaisen osalta. Sen valkuaispitoisuus on keltasiemenisten lajikkeiden korkein. Astronauten kasvusto on korkea ja vankka, jolloin se pysyy hyvin pystyssä sadonkorjuuseen saakka. Ilmava kasvusto on helposti puitava. 

Paras satopotentiaali esiin kokeilemalla eri lannoitusvaihtoehtoja

Pöytäniemi pääsi kylvämään Astronauten toukokuun yhdeksäntenätoista ja kahdentenakymmenentenä päivänä. Märän kevään vuoksi Pöytäniemi teki valinnan kylvää kuivemmille lohkoille vehnät ja ohrat ennen herneen kylvöä. Kahdenkymmenenviiden hehtaarin herneala kylvettiin Puttolan Siemen Oy:ltä hankitulla siemenellä. Pöytäniemen mukaan kylvötiheys oli 64 itävää siementä neliölle, mutta kasvuston lopullinen tiheys on selvästi suurempi: 70–130 tainta neliöllä. Lannoituksen osalta Pöytäniemellä on kokeilussa kaksi eri versiota. Osa Astronaute-lohkoista sai jouluna Soilfoodin tehokalkki IV käsittelyn ja keväällä Belorin K50 Granulaa. Kyseiset lohkot nojaavat siis typpilannoituksen osalta herneen sitomaan typpeen. Toinen osa lohkoista sai kylvön yhteydessä A-rehun hernelannoitetta 150 kiloa hehtaarille.

Astronaute on saanut yhden ruiskutuskerran, jolla torjuttiin rikkakasveja Fenix-Lentagran-seoksella. Pöytäniemen mukaan hernelohkoilla oli selvää rikkakasvipainetta, mutta heinäkuun puolivälissä kasvustot näyttävät puhtailta onnistuneen rikkakasvitorjunnan jäljiltä. Pöytäniemellä olisi myös kiinnostusta kokeilla tulevaisuudessa kasvunsäädettä tiheimpiin hernekasvustoihin.

Kaunis kasvusto lupaa hyvää satoa

Astronaute on kuvaushetkellä kauniissa kukassa ja kasvustot ovat silmiinpistävän tasaisia. 2021 Pöytäniemi sai Astronautella noin 3500 kilon hehtaarisadon, jota lähdettiin korottamaan tälle kasvukaudelle. 

Herneet päästiin puimaan syyskuun alussa. ”Hernelannoksen saaneet kasvustot tuottivat jopa 4800 kilon hehtaarisadon ja keskisatokin täyttää asetetun satotavoitteen”, Pöytäniemi kertoo kuulumisia kasvukauden jälkeen.

Tutustu lajikkeeseen ja pyydä tarjous