Uutiset


Inka vastaa nykyaikaisen kauralajikkeen vaatimuksia

Fri, 01/27/2023 - 08:56
Borealin kauranjalostaja Leena Pietilä kertoo uuden kauralajike Inkan osuvan selkeään markkinoiden kauratarpeeseen: ”Inka on myöhäisempi satoisa kaura, joka omaa pidemmän korren ja sitä kautta kestää syvemmän juuristonsa avulla kuivuutta paremmin.” Inka on kuitenkin hieman pidemmästä korrestaan huolimatta erittäin lujakortinen lajike. Inka on tuottanut poikkeuksellisen hyviä satotasoja kosteusolojen heitellessä kasvukauden aikana.

Linnea tuotti komean sadon Pöytyäläiselle sikatilalle

Fri, 01/20/2023 - 12:53
Rantasen tila Oy ja Farmi Rantanen Oy sijaitsevat Pöytyällä ja tiloilla päätuotantosuuntana toimii yhdistelmäsikala. Sikaloiden erinomaiset kasvatustulokset pohjautuvat laadukkaaseen rehuviljaan, jota tuotetaan koko omalla pinta-alalla ja myös ostetaan runsaita määriä vuodessa. Tilojen pellot ovat voimaperäisessä viljelyssä, ja niistä pyritään saamaan paras mahdollinen sato. Tämän myötä käytettäväksi lajikkeeksi valikoitui lupaavien tulosten perusteella Linnea-kevätvehnä, jota oli tänä vuonna kylvössä tiloilla 60 hehtaarin alalla.

Huippusatoisan kevätvehnä WPB Troyn siementuotantoa Mustiolla

Thu, 01/12/2023 - 14:46
WPB Troy on uusi huippusatoisa kevätvehnä. Lajike on lajikekokeiden mukaan I-viljelyvyöhykkeen satoisin kevätvehnälajike ja se soveltuu voimaperäiseen viljelyyn erinomaisesti. Sen valkuaispitoisuus on korkea ja varsinkin suuren satotason lajikkeelle yksi parhaimmista. Mustiolainen siemenviljelijä Johan Gerge tuotti viime kesänä WPB Troyn kantasiementä runsaan yhdentoista hehtaarin alalla.

Selina lunasti paikkansa Tuomo Säntin tilalla

Thu, 01/05/2023 - 12:42
Kurikan Jalasjärvellä broileritilaa isännöivällä Tuomo Säntillä Tilasiemenen uutuusvehnä Selina oli viime kesänä ensimmäistä kertaa viljelyssä. Säntin tilan noin 250 hehtaarista vehnää viljellään noin sadalla hehtaarilla. Vehnäala jakautui lähes puoliksi kevät- ja syysvehnän kesken ja Selinaa oli viljelyssä noin kymmenen hehtaarin alalla.

RGT Planetista mallasohrakelpoista satoa vuosi toisensa jälkeen

Fri, 12/16/2022 - 13:06
Ismo Aintila viljeli Janakkalassa Suomen viljellyintä mallasohraa RGT Planetia kolmatta vuotta peräjälkeen. Aintilan tilalla RGT Planetia kylvettiin tänä vuonna 38 hehtaarin alalle. Lajike on Ismo Aintilan mukaan vakuuttanut laatuominaisuuksillaan, koska kaikki tilalla korjattu sato on ollut vaikeista kasvukausista huolimatta mallasohrakelpoista.

Lene tuottaa maailman aikaisinta ohrasatoa

Fri, 12/09/2022 - 12:39
Pohjois-Karjalassa Joensuussa viljelevä Markku Sykkö sai tänä vuonna itselleen viljelyyn erittäin mielenkiintoisen uutuuden, Lene-ohran. Lene on kaikista ohralajikkeista selkeästi aikaisin ollen mittarilajike Verttiä jopa kolme päivää aikaisempi. Tämän lisäksi Lene on erittäin korrenluja ja korkean valkuaispitoisuuden lajike. Markku Sykkö toimii siementen sopimustuottajana ja Lenen tuotanto on menossa kantasiemeneksi Pyhäselän pakkaamolle.

Ulf Härtull on RUISMESTARI 2022

Wed, 11/30/2022 - 15:12
Pro Ruis ry:n järjestämän RUISMESTARI 2022 -kilpailun voitti Ulf Härtull Vöyristä reilun 8000 kg hehtaarisadolla. Keskisadon ja sadon laadun lisäksi perustellut viljelytoimenpiteet vakuuttivat kilpailuraadin. Voittaja julkistettiin keskiviikkona 30.11. Yara Suomi Oy:n Kotkaniemen tutkimusasemalla järjestetyssä ruisseminaarissa ja palkittiin upealla WECKMAN WS180KG -perävaunulla.

Tilasiemenen pakkaustoimintaa Pyhäselässä jo 30 vuotta

Thu, 11/24/2022 - 13:39
Pohjois-Karjalassa Joensuussa toimii Pyhäselän pakkaamo, jota pyörittävät Jouko ja Touko Laukkanen. Pakkaamotoiminta Pyhäselässä on aloitettu jo 1980-luvulla ja pakkaamo on ollut Tilasiemenenjäsenenä sen perustamisesta lähtien. Jouko Laukkanen on ollut aktiivisesti kehittämässä Tilasiementä Suomen suurimmaksi siementoimijaksi toimiessaan pitkään Tilasiemenen hallituksen puheenjohtajana.

Reilu Teko -keräyksellä 728 000 kiloa muovia kiertoon

Wed, 11/23/2022 - 10:16
Reilu Teko -säkkikeräyskampanjaan toimitettiin tänä vuonna 728 000 kiloa maatalouden lannoite- ja siemensäkkejä. Reilu Teko on merkittävä kiertotalousteko, jota käytännössä toteuttaa paikalliset 4H-yhdistykset. Yli 40 vuotta kestäneessä Reilu Teko -säkkikeräyksessä on saatu muovia talteen yhteensä jo yli 40 miljoonaa kiloa.

Siemenopas 2023 julkaistu

Tue, 10/11/2022 - 09:16
Tilasiemenen tuoreessa siemenoppaassa on esitelty uutuudet ja kestosuosikit kevään ja syksyn 2023 kylvöille. Mukana myös viljelykokemuksia ja alan toimijoiden vinkkejä. Opas on jaossa Maatalouskonemessuilla osastollamme 3a11. Opas jaetaan Maaseudun Tulevaisuuden välissä perjantaina 21.10. - poimi omasi talteen! Tutustu myös e-julkaisuun.