Uutiset


Tervetuloa kesätapahtumiin

Tilasiemen-pakkaajilla ja koeruuduilla tapahtuu! Esillä tulevaisuuden peltokasvilajikkeet ja mukana viljelijäkollegat. Nähdään kasvustojen äärellä Mellilässä, Orimattilassa ja Turengissa.


Syyskasvien siementen myynti alkanut

Tilasiemenellä on kattava lajikevalikoima syksyn kylvöille. Hybridirukiit edustavat satotason kärkikastia, populaatiorukiista löytyvät tutut ja hyväksi todetut lajikkeet myös luomuna. Rukiin ja vehnän lisäksi valikoimassa ovat syysruisvehnä ja syysöljykasvit. Tutustu lajikkeisiin ja pyydä tarjous!Satohakuisuutta Nivalassa Sylvesterin avulla

Pohjois-Pohjanmaalla Nivalassa viljatilaa viljelevä Juha Mehtälä panostaa täysillä ohranviljelyyn. Ohra on vahvasti tilan pääkasvi kolmensadan hehtaarin ohranviljelyalalla. Viime kasvukaudelle Mehtälä otti uutena lajikkeena viljelyyn monitahoisen Sylvester-ohran, josta oli kuullut kehuja paikallisilta viljelijöiltä.

Symbios vakuuttaa viljelijän varmuudellaan

Janakkalalainen sopimustuottaja Heikki Perälä sai viljelyyn kasvukaudelle 2023 odotetun uutuuslajikkeen Symbios-rehuherneen. Siementuottajana Perälä saa ensimmäisenä uudet lajikkeet viljelyyn ja hyödynnettyä niiden satopotentiaalin sekä paremmat viljelyominaisuudet. Symbios oli lajikkeena mieluinen ottaa viljelyyn, kun tiedossa oli sen olevan yhtä lujakortinen ja varma viljeltävä kuin Astronautekin, jota Perälä on pääosin tähän mennessä viljellyt.

Uutuuslajike Symbios on varma ja vakaa keltainen herne

Astronaute- herne alkoi pärjäämään lupaavasti ympäri Eurooppaa heti tullessaan markkinoille. RAGT-kasvinjalostuksella havaittiin suuren suosion pohjautuvan kaikilla markkinoilla vakaaseen ja varmaan sadontuottoon, joten siihen aiottiin tähdätä täysillä myös seuraavan lajikkeen kohdalla. Tämän jalostustyön seurauksena syntyi keltasiemeninen rehuherne Symbios, joka on ollut kärkipään sadontuottaja kokeissa ympäri Eurooppaa. RAGT:n tuoteryhmäpäällikkö Cyril Gallien kertoo Symbiosin ominaisuuksista, jotka tekevät siitä erinomaisen hernelajikkeen.

Tuusulalainen viljelijä Mikko Peuranpää: Inka on tasaisen varma laatukaura

Tuusulalainen Mikko Peuranpää viljeli viime kesänä ensimmäistä kertaa Tilasiemenen uutuutta, Inka-kauraa. Viime kasvukausi oli haastava ja kaksijakoinen, kun alkukesä oli hyvin kuiva ja loppukesä sateinen. "Inka selvisi hienosti näistä molemmista ääripäistä", Mikko Peuranpää sanoo. Inka on viljelyvarma myöhäinen elintarvike- ja rehukaura. Sillä on pitkähkö korsi ja syvä juuristo, joten se kestää kuivuutta ja poikkeuksellisia kosteusoloja paremmin kuin moni muu lajike.

Maailman aikaisimman ohran siementuotantoa Arto Virtasen tilalla

Uusi monitahoinen Lene-ohra tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia viljelyyn aikaisuudellaan. Salon Perniössä Arto Virtanen sai Lenestä erinomaista siemensatoa vaikeissa olosuhteissa. Kuivan kasvukauden haasteisiin vastattiin altakastelulla, mikä osaltaan mahdollisti hyvän sadon. Huhtikuun loppupuolella kylvetyn kasvuston puinneille päästiin jo heinäkuussa.