Satohakuisuutta Nivalassa Sylvesterin avulla

Pohjois-Pohjanmaalla Nivalassa viljatilaa viljelevä Juha Mehtälä panostaa täysillä ohranviljelyyn. Ohra on vahvasti tilan pääkasvi kolmensadan hehtaarin ohranviljelyalalla. Viime kasvukaudelle Mehtälä otti uutena lajikkeena viljelyyn monitahoisen Sylvester-ohran, josta oli kuullut kehuja paikallisilta viljelijöiltä.

Mehtälän tilalla viljellään pääkasvi ohran lisäksi syysviljoja ja pienissä määrin kauraa. Mehtälä kertoo ohranviljelyn taustalla olevan pohjoisen sijainnin lisäksi hyvä alueellinen kysyntä. ”Ohralle on menekkiä karjavaltaisella alueella”, pohtii isäntä viljelyn painottumista.

Sylvesterin satopotentiaali vakuutti viljelijän

Satokaudelle 2023 lähdettiin hakemaan uutta puhtia lajikevalikoimaan ja yhdeksi lajikkeeksi valikoitui monitahoinen Sylvester. Kolmenkymmenen hehtaarin ohransiemenet tilalle tulivat Pelto-Paturi Oy:ltä. Mehtälä päätyi viljelemään lajiketta paikallisten viljelijöiden kehujen perusteella: ”Kollegojen hyvien kokemusten ja korkeiden satojen kautta valittiin Sylvester.” Monitahoisten ohrien satoisimpia lajikkeita edustava Sylvester kiinnostaa juuri sadontuottokyvyllään. Sylvester on pystynyt koeruuduilla ja käytännön viljelyssä tuottamaan runsasta satoa erilaisissa olosuhteissa, eri maalajeilla ja eri viljelyvyöhykkeillä. Sopeutumiskykyinen myöhäisempi ohra onkin vahva yhdistelmä satoa, lujakortisuutta ja taudinkestävyyttä.

Sylvester vahvaan kasvuun sääoloista huolimatta

Mehtälä pääsi aloittamaan Sylvesterin viljelyn kylvämällä lajikkeen 19. toukokuuta. Syksyllä kynnetyille ja keväällä äestetyille lohkoille kylvötiheydeksi tavoiteltiin 550–580 itävää siementä neliömetrille. Alleen Sylvester sai naapuritilalta naudan lietelantaa, jota täydennettiin Suomensalpietarilla. Yhteensä ohrat saivat 130 kiloa typpeä hehtaarille. Sylvesterin lannoitukseen kannattaakin panostaa, jotta lajikkeen vahva satopotentiaali saadaan kokonaisuudessaan hyödynnettyä.

Orastumisen jälkeen olosuhteet kävivät vaikeiksi Nivalassakin. ”Kesäkuu oli kuivaa ja kuumaa”, Mehtälä pohtii, mutta jatkaa kuitenkin tyytyväisenä lajikkeeseen: ”Vaikuttaisi siltä, että Sylvester ei myöhäisempänä ole niin herkkä kuivuudelle.”

Kasvustoista torjuttiin rikkakasvit ja Sylvesterille suoritettiin myös tautiruiskutus. ”Hyvin kevyellä panoksella menty kuivuuden takia”, kuvailee Mehtälä. Elokuun alun rankkasateet kaatoivat ohria lakoon alueella pahastikin, mutta Mehtälän Sylvester näyttää pysyneen kohtalaisen hyvin pystyssä ilman kasvunsäädettäkin – karjanlannasta huolimatta. Vaikka kasvukauden alku oli kuiva, viljelijä odottaa ohralajikkeelta hyvää satoa vahvojen kasvustojen perusteella. ”Nätisti kääntyy tähkä”, toteaa viljelijä vielä tutkiessaan Sylvesterin kasvustoa.

Video file


Sylvester on korkeasatoinen monitahoinen eri olosuhteisiin

Myöhäinen Sylvester on toimiva paketti korkeaa satoa, lujakortisuutta ja taudinkestävyyttä koko ohranviljelyalueelle. Hyvää sopeutumiskykyä kuvaa lajikkeen menestyminen eri viljelyvyöhykkeillä, maalajeilla ja eri vuosina. Lajikkeen jalostaja on Boreal Kasvinjalostus Oy ja siemenet myy Tilasiemen Oy.

  • Laadukas rehu- ja tärkkelysohra
  • Korkea täysjyväprosentti ja tärkkelyspitoisuus
  • Erittäin hyvä kestävyys tyvi- ja lehtilaikkua vastaan