RGT Planetista mallasohrakelpoista satoa vuosi toisensa jälkeen

16.12.2022

Ismo Aintila viljeli Janakkalassa Suomen viljellyintä mallasohraa RGT Planetia kolmatta vuotta peräjälkeen. Kaksitahoinen kevätohra on vallannut viljelyalaa niin Suomessa kuin muualla Euroopassakin satoisuutensa ja erinomaisten laatuominaisuuksiensa kautta. RGT Planet on hyväksytty Suomessa mallasohraksi ja on raivannut tiensä suurimpien panimoiden ja mallastamoiden lajikelistoille Euroopassa.

Aintilan tilalla RGT Planetia kylvettiin tänä vuonna 38 hehtaarin alalle. RGT Planet on Ismo Aintilan mukaan vakuuttanut laatuominaisuuksillaan, koska kaikki tilalla korjattu sato on ollut vaikeista kasvukausista huolimatta mallasohrakelpoista. Aintilan havaintojen mukaan RGT Planetin jyvä on ollut myös kestävä, eikä haljenneita jyviä ole juurikaan näkynyt. Hyvien kokemusten myötä Aintila on päätynyt viljelemään ohrista ainoana lajikkeena RGT Planetia. Ohran lisäksi tilalla kasvoi tänä vuonna kauraa, kevätvehnää, öljykasveja sekä viherlannoitusnurmea.

Kestävä lajike sallii monipuolisen kasvinsuojeluaineiden käytön

Ohran kylvöt jakautuivat tilalla tänä vuonna sadejakson myötä kahteen eri ajankohtaan. Ensimmäiset ohrat kylvettiin 25.5. ja 6.6. sateiden jälkeen päästiin kylvämään loput. RGT Planetia Aintila kylvi 310 kiloa hehtaarille. Suorakylvetyillä lohkoilla esikasvit hieman vaihtelevat, mutta pääosin lohkoilla on viime vuonna kasvanut rapsia tai vehnää. Aikaisemmat kylvökset saivat lannoitteeksi 380 kiloa hehtaarille Belorin Premium NK 22-10 ja lisälannoitteena kasvukaudella 60 kiloa Belorin Premium typpi 26-4S lannoitetta. Myöhemmin kylvetyille lohkoille lannoitetta on annettu vain kylvön yhteydessä ja silloin lohkoille ajettiin Belorin Premium NPKS 26-5-5-2 lannoitetta 350 kiloa hehtaarille. Lisälannoituksista Aintila luopui näillä lohkoilla sadonkorjuun aikaistamiseksi.

RGT Planet kasvustoa Aintilan tilallaRikkakasviruiskutuksissa Aintila on torjunut Hussar Plussalla kylänurmikkaa, minkä lisäksi rikkakasveja on torjuttu tarpeen mukaan Chekker Plus-valmisteella. Rikkakasvitorjunta onnistui tänä vuonna hyvin ja lohkot näyttävät puhtailta. Erityisesti tilalla ongelmia tuottaneeseen kylänurmikkaan torjunta on tehonnut nyt hyvin. RGT Planet sai myös lehtilannoitteeksi Wuxal Microplant käsittelyn ja tautiaineeksi Aintila ajoi 0,5 litraa hehtaarille Priaxoria. Aintila kertoo myös kokemuksensa mukaan RGT Planetin kestävän hyvin eri kasvinsuojeluaineita: ”Planet ei ole ollut ronkeli aineille.”

Hellejakso verottaa satoa, mutta kasvustot näyttävät hyvälle

Heinäkuun lopulla aiemmin kylvetyt RGT Planetit ovat alkaneet hyvää vauhtia tuleentua. Myöhemmin kylvetyt ohrat ovat tähkällä, mutta kasvu on vielä kesken. Kylvöjen jälkeen kasvustot olivat saaneet mukavasti vettä, mutta juhannuksen tienoille osunut hellejakso painaa hieman Aintilan sato-odotuksia. Lohkokierroksella kuivuus näyttää kuitenkin purreen vain pieniin kuivuudenarkoihin alueisiin ja Aintilakin toteaa tiheiden ja pitkiä tähkiä kannattelevien kasvustojen näyttävän lupaaville: ”Planet näyttää tässä vaiheessa tosi hyvälle.” Aintila myös toteaa hyvien viljelykokemusten pohjalta aikovansa jatkaa RGT Planetin viljelyä vielä vuosia.

>> Tutustu lajikkeeseen ja pyydä tarjous

Mainoksemme 16.12.2022 Maaseudun Tulevaisuudessa:

Imoitus Maaseudun Tulevaisuudessa