Lene tuottaa maailman aikaisinta ohrasatoa

Pohjois-Karjalassa Joensuussa viljelevä Markku Sykkö sai tänä vuonna itselleen viljelyyn erittäin mielenkiintoisen uutuuden, Lene-ohran. Lene on kaikista ohralajikkeista selkeästi aikaisin ollen mittarilajike Verttiä jopa kolme päivää aikaisempi. Tämän lisäksi Lene on erittäin korrenluja ja korkean valkuaispitoisuuden lajike. Markku Sykkö toimii siementen sopimustuottajana ja Lenen tuotanto on menossa kantasiemeneksi Pyhäselän pakkaamolle.

Markku Sykkö ja Lene
Markku Sykkö

Myöhäinen kylvö, aikainen puinti

Olosuhteet olivat tänä keväänä Pohjois-Karjalassa haastavat viljelyn osalta. Kylmä ja sateinen kevät viivästytti kylvöjä ja Lene päästiin kylvämään vasta 11.6. Kylvettävä lohko oli maaperältään multavaa hietaa ja kylvölannoituksena annettiin maltillinen 70 kg/ ha typpilannoitus. Lohkolle suoritettiin viljelytoimenpiteinä yksi ruiskutus, jossa ruiskutettiin rikkakasvusto Ariane S:llä ja samalla annettiin puolikkaat annokset korrensäädettä ja tautiainetta. Kasvusto oli täysin puhdas taudeista ja todella lujakortinen. Lajikkeen aikaisuuden ansiosta elokuun alkupuolella kasvusto oli jo ruvennut vaalenemaan ja Lene päästiinkin puimaan jo 1.9. Lene tuotti runsaan ja laadukkaan 4,87 tonnin hehtaarisadon.

Aikaisuudestaan huolimatta huippuluokan valkuaissato

Lene on vakuuttanut ensimmäisen tuotantovuoden perusteella Sykön ja hänen on tarkoitus jatkaa Lenen viljelyä myös tulevaisuudessa. Aikaisuus ja lujakortisuus tekevät Lenen viljelystä helppoa, kun myöhäisempikin kylvö ehtii valmistua ja puinti on sujuvaa pystykasvustosta. Luontaisesti korkean valkuaispitoisuuden ansiosta Lene tuottaa korkean valkuaissadon maltillisemmallakin typpilannoituksella. Lajike onkin valkuaissadon tuottajana ohrien kärkipäätä aikaisuudestaan huolimatta.

Suomen olosuhteisiin jalostettu monitahoinen

Lene on lajikkeena Tilasiemenen ja Sejetin yhteisen jalostusohjelman tulos. Nimensä lajike on saanut jalostajaltaan Lene Krusellilta, joka on pitkän linjan ohran jalostaja. Jalostusohjelmassa lähdettiin hakemaan nimenomaan Suomen olosuhteisiin sopivia lajikkeita ja Lenen kohdalla voidaan todeta tavoitteiden täyttyneen täydellisesti.

Sen lisäksi, että Lene tuo viljelyhelppoutta ja varmuutta, se tuo myös varman esikasvivalinnan syyskylvöjen onnistumiselle syysviljojen viljelyalueelle. Leneä on saatavilla rajoitetusti 2023 vuoden kylvöille ja laajemmin se tulee myyntiin 2024 vuoden kylvöille.

>> Tutustu lajikkeeseen

>> Pyhäselän pakkaamon yhteystiedot