Nurmiseoksen sisältö ratkaisee

27.01.2017

Nurmisiemenseoksen suunnittelu on tärkeää, jotta se tuottaisi mahdollisimman laadukkaan ja suuren sadon kotieläintuotantoon. Lajien ja lajikkeiden valinnassa merkitsee niiden yhteensopivuus ja sadon käyttötarkoitus. Seokseen lajien tulee olla kehitysrytmiltään samanlaiset, esimerkiksi säilörehutuotannossa korjuukertojen määrä on ratkaiseva. Koska viljelijä tietää parhaiten oman tilansa tarpeet ja siemenmyyjä erilaisten lajien ja lajikkeiden ominaisuudet, on järkevää räätälöidä seos yhdessä.

Nurmiseos syntyi hyvässä yhteistyössä

Mikko Lihavainen on tyytyväinen tilan omaan nurmiseokseen, jonka suunnitteli yhteistyössä Tilasiemen-pakkaaja Osmo Koposen kanssa. Oma nurmiseos on ollut käytössä Lihavaisen Liperin pelloilla nyt toista vuotta ja tuloksiakin on saatu. ”Säilörehun pitoisuuksissa näkee selkeästi, että suunta on parempaan päin aikaisempaan verrattuna. Oman seoksen vahvuuksia ovat hyvä sulavuus, hyvä valkuaispitoisuus ja satomäärä”, Lihavainen listaa oman nurmiseoksen hyviä puolia.

Mikko Lihavainen on toiminut viljelijänä kahdeksan vuotta ja on tuona aikana testannut monenlaisia nurmiseoksia. Oman nurmiseoksen tavoitteena oli kasvattaa satoa ja parantaa laatua. ”Seoksessa on mukana kahta timoteilajiketta, Rubinia ja Uulaa”, listaa Lihavainen. Uusi Rubinia-timotei testataan käytännössä näin tässä seoksessa. Lihavaisen nurmi menee säilörehuksi, jonka tärkeimpiä ominaisuuksia ovat sulavuus ja valkuaispitoisuus. Nämä tekijät vaikuttavat muun muassa rehun maittavuuteen, rehuarvoon ja sen kautta syöntiin ja tuotokseen, mutta myös maidon koostumukseen ja laatuun. ”Kun nurmiseoksessa on korkea valkuaispitoisuus, ei tarvitse ostaa erikseen niin paljoa teollisia valkuaisrehuja”, Mikko Lihavainen kertoo. Hyvä nurmiseos siis säästää tuottajan rahaa.

Tilasiemenen palveluun Lihavainen on erittäin tyytyväinen. ”Tilasiemenen palvelu on paikallista ja Osmo Koponen on tuttu kaveri, joten yhteistyö oli helppoa”, Lihavainen kehuu. Lihavainen on tyytyväinen tämän hetkiseen seokseen mutta muistuttaa, että aina löytyy kehittämistä ja lajikkeetkin kehittyvät koko ajan. ”Ei nämä ikinä valmiiksi tule, mutta paremmaksi kyllä”, Lihavainen summaa.

Räätälöinnin aika on nyt

Tilan Oma Seos on hyvä suunnitella ja tilata Tilasiemen-pakkaamolta mahdollisimman aikaisin, jotta varmistetaan lajikkeiden saatavuus. Liikkeellä asian kanssa kannattaa olla viimeistään helmikuussa. Seoksen saa halutessaan myös suursäkkiin pakattuna. Pyydä tarjous!