Sylvester edustaa monitahoisten uutta sukupolvea

Uusi monitahoinen rehu- ja tärkkelysohra Sylvester edustaa lajikkeena uudempaa polvea, jolla on korkea satopotentiaali sekä vanhempia lajikkeita parempi kuivuuden ja tautien kestävyys. ”Verrattuna aikaisempiin monitahoisiin ero on raju, myöhäisistäkin lajikkeista Sylvester on ominaisuuksiltaan parhaimmistoa”, kertoo jalostaja Mika Isolahti Borealilta. ”Sylvesterin sato on ollut mittarilajike Kaarlea kuusi prosenttia korkeampi ollen monitahoisten ohrien satoisimpia.” Korkean tärkkelyspitoisuuden lisäksi Sylvesterin hehtolitrapaino ja jyväkoko on hyvällä tasolla. Sylvester kuuluu myöhäisiin ohriin ollen Kaarle kanssa hyvin samoissa kasvuajoissa.

Mika Isolahti
Mika Isolahti, Boreal Kasvinjalostus Oy

Sylvesterillä on uusille lajikkeille tyypillisesti hyvä typenottokyky, jolloin myös satoa tulee hyvin. Valkuainen saattaa kuitenkin jäädä alhaiseksi ellei lisälannoituksesta ole huolehdittu. ”Sylvesterillä lannoitustarve on korkea, joten lannoitusohjelmaan kannattaa kiinnittää huomiota”, Isolahti muistuttaa. Keskimittaisen Sylvesterin korsi on luja ja virallisissa kokeissa lakoprosentti on ollut kaksi prosenttia. ”Sylvesterin kokonaistaudinkestävyys on hyvä, erityisesti tyvi- ja lehtilaikkua sekä verkkolaikkua vastaan.”

Lajike oli ensimmäistä kesää Tilasiemen-tuottajilla viljelyksessä. ”Pohjoisemmassa myöhäistä Sylvesteriä voitaisiin viljellä yhdessä aikaisempien lajikkeiden kanssa, etelämmässä lajike toimii esimerkiksi sikatiloilla aikaisemmin puitavana lajikkeena yhdessä myöhäisempien kaksitahoisten kanssa. Paljon riippuu toki kasvukauden olosuhteista.”

Koeruuduissa Sylvesteriä on viljelty vuodesta 2017 lähtien ja kasvukaudet ovat vaihdelleet sateisen viileistä kuiviin ja helteisiin. ”Koko ohranviljelyalueella, erilaisina vuosina ja vaihtelevissa maalajeissa menestyvää Sylvesteriä voidaan pitää hyvin sopeutumiskykyisenä lajikkeena.”

Rotevan Sylvesterin tunnistaa pellolla

”Sylvester on pellolla hyvin tunnistettava, sillä sen tähkät taipuvat jo varhain”, kertoo Jussi Joensuu Tilasiemen-pakkaamo Ituset Oy:stä. ”Lajike vaikuttaa potentiaaliselta.” Jussi Joensuun luotsaamalla tilalla viljely tapahtuu siementuotannon ehdoilla. ”Emme tavoittele huippuhehtaarisatoja, vaan panostamme erityisesti laatuun”, Joensuu kertoo. Sylvesteriä tilalla on viljelyksessä kymmenisen hehtaaria. Ohran lisäksi viljelyksessä on nurmisiemeniä, kauraa, vehnää ja palkokasveja.

Jussi Joensuu
Jussi Joensuu, Tilasiemen-pakkaamo Ituset Oy

Sylvester-ohraa päästiin Joensuun tilalla kylvämään tavanomaista myöhemmin, 15. toukokuuta. Alkukasvukausi näytti hyvältä ja Sylvester orastui hyvin. ”Lajike pensoi hyvin, mikä ei kaikilla monitahoisilla ole itsestäänselvyys.” Kasvunsäädettä Sylvester sai 3-4 -lehtivaiheessa. ”Sivuversoja kasvustoon muodostui, mutta kuivan alkukesän mittaan ne kuivuivat”, Joensuu harmitteli.

Kesän helteitä vastaan lajike taisteli kokonaisuudessaan hyvin. Sylvester-lohkoissa ei havaittu laikkutauteja ja kasvustot näyttivät
alkukasvukaudella muutenkin hyviltä ja puhtailta. ”Heinäkuussa pitkään jatkuneen hellejakson keskellä arvelutti, jaksaako lajike kuivissa olosuhteissa täyttää kaikki tähkässä olevat jyvät.” Toukokuun 80 millin sateiden jälkeen Tervakoskella satoi heinäkuun puoliväliin mennessä vain runsas 20 milliä. ”Sylvester kuitenkin sinnitteli läpi kuivemman jakson hyvin verrattuna vanhempiin lajikkeisiin.”

Sylvester puitiin Joensuun tilalla ensimmäisten joukossa heti elokuun alkupäivinä. ”Kuivuuden osittain pakkotuleennuttamaa viljaa päästiin puimaan hyvissä olosuhteissa.” Satoa Sylvesteristä saatiin keskimäärin 4 250 kiloa hehtaarilta. ”Olosuhteet huomioon ottaen
olen Sylvesterin satotasoon tyytyväinen”, viljelijä toteaa. ”Kasvukauteen nähden lajike tuotti hyvälaatuisen siemensadon.” Kunnostetun ja sertifioidun siemenen itävyys oli 97 prosenttia. ”Lajike vaikuttaa olevan hyvä viljeltävä ja satovarma vaativissakin olosuhteissa.”

>> Tutustu lajikkeeseen ja pyydä tarjous