Tilalle räätälöity nurmiseos menestyy Pohjois-Karjalassa

15.01.2021

Sanna ja Aki Harjusen lypsykarjatilalla Vuonisjärvellä on juuri heidän tilalleen suunnitellulla siemenseoksella perustettua nurmea vuosittain noin 50 hehtaarilla. Kahdeksan vuotta sitten tehdyn sukupolvenvaihdoksen jälkeen tuotanto on laajentunut ja eläinmäärä lähes nelinkertaistunut. Lippiahon tilalla on nyt 70 lypsävää ja nuorkarja päälle. Rehua kuluu talven aikana paljon ja sen oltava laadultaan hyvää. Lippiahon tilalla Tilan Oma Seos on ollut käytössä jo viisi vuotta. Tilan omiin tarpeisiin räätälöity nurmiseos tukee tilan tuottavuutta ja kannattavuutta.

”Lajikkeita olemme vaihtaneet vuosittain seoksista saatujen kokemuksien perusteella, mutta nyt kaksi viimeistä vuotta olemme menneet hyvin samalla kaavalla”, kertoo Aki Harjunen. Tilan Oma Seoksessa tilalla oli tänä vuonna timoteitä (59 %), nurminataa (20 %), englanninraiheinää (5 %), sinimailasta (7 %) sekä apiloita (9 %).
”Tälle keväälle lisäsimme seokseen valkoapilaa, jos se kestäisi vähän paremmin painavien koneiden aiheuttamaa tallautumista. Timotei on toki ollut pääkasvina kaikkina vuosina.”

Tilan Oma Seos on joustava ja luotettava valinta

Koska vuodet eivät ole samanlaisia ja eri lajit kasvavat eri tavalla, on Vuonisjärvelläkin kokeiltu Tilan Oma Seoksessa monia eri lajeja ja lajikkeita. ”Tavoitteena on tehdä kesässä 2-3 satoa, jotka antaisivat massaa ja laatua vuodesta riippumatta”, Aki Harjunen toteaa. ”Tätä seosta on kätevä muutella tilanteen vaatiessa. Olemme nyt parina vuotena käyttäneet sinimailasta mukana seoksessa. Vaikka peltojen maalajit vaihtelevatkin kovasti, niin on mukava seurata mitä mistäkin löytyy”, isäntä tuumii. ”Syväjuuriset kasvit ovat hyväksi seoksessa maan rakenteen kannalta, vaikka osuus olisikin pieni.”

Tämän kesän ensimmäisessä säilörehusadossa kasvusto oli hieman harvahkoa, mutta kuitenkin melko hyvä. ”Todennäköisesti talvi oli kurittanut joitakin lajikkeita”, Harjunen arvelee. ”Toinen säilörehusato oli taas vastaavasti todella runsas, kun nurmi lopulta lähti kasvuun alkukesän kuivuuden jälkeen. Apilat kasvoivat kovasti kuivassa ja sitten lopulta nurmiheinätkin heräsivät mukaan, niin tuli melkein ennätysmäärä rehua.” Kolmatta säilörehusatoa ei tilalla ollut tarvetta korjata tänä vuonna ollenkaan.

Tilan Oma Seos on suunniteltu yhdessä Tilasiemen-pakkaamo Pohjois-Karjalan Siemen Oy:n kanssa ja Harjuset ovatkin tyytyväisiä siihen, miten pakkaamolta on osattu suositella lajikkeita seoksiin. ”Eniten lajien ja lajikkeiden valintaan on vaikuttanut satoisuus ja yleensäkin monipuolisuus, niin että jotain varmasti kasvaa joka vuosi”, Aki Harjunen summaa. Satotasot ovat tilalla nousseet selvästi ja rehun laatu on pysynyt hyvänä. ”Maitotuotos on ollut nousujohteinen, mutta toki siihen vaikuttaa moni muukin tekijä”, isäntäpari toteaa. Hyvänä puolena tilalle räätälöidyssä siemenseoksessa Harjuset pitävät myös sitä, että omalle viljelyalalle on vuosittain mahdollisuus saada juuri halutun kokoinen seos.

Tilan Oma Seos, Lippiahon tila

  • Timotei, Rubinia 34 %
  • Timotei, Uula 15 %
  • Timotei, Grindstad 10 %
  • Nurminata, Valtteri 20 %
  • Englannin raiheinä, Riikka 5 %
  • Sinimailanen, Live 7 %
  • Puna-apila, SW Yngve 6 %
  • Valkoapila, SW Hebe 3 %

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tilan oma nurmiseos ja Tilan oma viljaseos

Erittäin pidetty, oman tilan tarpeisiin räätälöity Tilan oma seos suunnitellaan aina yksilöllisesti tilan tarpeet huomioiden. Tilakohtaisesti suunnitellulla siemenseoksella tavoitellaan suuria ja laadukkaita satoja, jotka tukevat kotieläintuotannon tuottavuutta ja kannattavuutta. Tilan oma seos on hyvä suunnitella ja tilata Tilasiemen-pakkaamolta mahdollisimman aikaisin, jotta varmistetaan lajikkeiden saatavuus. Räätälöidyn seoksen suunnittelu lähimmän pakkaamosi kanssa kannattaa aloittaa jo ennen helmikuuta. Seoksen saa halutessaan myös suursäkkiin pakattuna.

Ota yhteyttä – suunnitellaan tilallesi sopiva seos yhdessä!