Tilasiemen ja Sejet yhteistyöhön kasvinjalostuksessa

31.10.2019

Tilasiemen ja tanskalainen kasvinjalostaja Sejet ovat aloittaneet yhteistyön kevätvehnän ja ohran lajikejalostuksessa. Tavoitteena on tuottaa satoisia, viljelyvarmoja ja laadukkaita lajikkeita suomalaisille viljelijöille ja elintarviketeollisuudelle.

Ohran yhteisessä lajikejalostuksessa keskitytään pohjoisiin olosuhteisiin soveltuviin kaksitahoisiin rehu-, tärkkelys- ja mallasohriin sekä monitahoisiin rehu- ja tärkkelysohriin. Kevätvehnässä jalostuksen painopiste on päätyypin myllyvehnissä. Lisäksi Tilasiemen testaa Sejetin syysvehnien lajikeaineiston soveltuvuutta Suomen olosuhteisiin.

Parhaiden lajikkeiden löytämiseksi Tilasiemen on panostanut omaan koetoimintaan. Uusia linjoja testataan useassa eri paikassa, viime kesänä neljällä eri paikkakunnalla. Omien kokeiden kautta haetaan ja testataan parhaiten Suomen olosuhteisiin sopivat linjat ja lajikkeet ennen virallisia lajikekokeita.

Tilasiemen tekee jatkossakin yhteistyötä Suomen ja kansainvälisten johtavien siemenjalostajien ja lajike-edustajien kanssa tarjotakseen viljelijöille mahdollisimman laadukkaan valikoiman. Tilasiemenen tunnetuimpia lajikkeita ovat vuoden 2019 viljellyimmäksi nousseet ohra RGT Planet ja rehuherne Astronaute sekä toiseksi viljellyimmäksi kevätvehnäksi noussut KWS Mistral.

Sejet Plant Breeding

Sejet on DLG:n omistama kasvinjalostaja ja se on perustettu vuonna 1947. Sejetin kasvinjalostusohjelmaan kuluu kevät- ja syysohra, syys- ja kevätvehnä, ruisvehnä sekä härkäpapu. Vuosittain jalostetaan noin 20 000 uutta linjaa sekä vehnästä että ohrasta. Testaustoimintaa tehdään vuosittain noin 100 000 ruudulla. Sejetillä on useita lajikkeita laajasti viljelyssä Tanskassa ja muualla Euroopassa. Yksi tunnetuimmista lajikkeista on pitkään viljelty mallasohralajike Sebastian.

Lisätietoja:
Antti Ollila, Tilasiemen Oy, 050 552 6936