Tilasiemen juhlii syntymäpäiviä yhdessä satavuotiaan Suomen kanssa

05.12.2017

Kotimaan kylvösiemenkenttää jo 25 vuotta haastanut Tilasiemen nostaa menneiden vuosien menestystekijöiksi yhteistyön ja yrittäjyyden. Tulevaisuuden tavoitteena ovat kasvu ja entistäkin vahvempi lajikevalikoima.

Tilasiemen Oy:n tarina alkaa vuodelta 1992, kun Riihimäellä perustettiin Suomen Maatilapakkaamot ry. Mukaan tuolloin lähti 132 osanottajaa, joiden yhteenlaskettu osuus siemenmarkkinasta oli alle 10 prosenttia.

Tavoitteena kasvu

Nykyään Tilasiemenen osuus kotimaan siemenmarkkinasta on noin 25 prosenttia, tietyissä lajeissa prosenttiosuus on jopa suurempi. Pakkaamoita ketjussa on 40 ja tuotantohehtaareita yli 9000. Tuotannossa oli viime kesänä 55 eri lajiketta.

Seuraavan 25 vuoden aikana Tilasiemenen tavoitteena on kaksinkertaistaa siementen kokonaistuotantomäärä. Laadusta tinkimättä.

”Meidän on tuotettava jatkossakin aitoa lisäarvoa asiakkaillemme. Vain siten ansaitsemme paikkamme siementuotantoketjussa”, toteaa Markku Salo, Tilasiemen Oy:n hallituksen puheenjohtaja.

Pakkaajien vahva yhteistyö

Tilasiemenen toiminta perustuu maailmallakin ainutlaatuiseen tilapakkaamotoimintaan.

”Tilapakkaamot ovat vahvuutemme ja heidän ansiosta toimimme aina paikallisesti. Pakkaajilla on verissä maatalousyrittäjyys ja halu tehdä tavallista viljelyä enemmän”, kuvailee Tilasiemenen toimitusjohtaja Jukka Hollo.

Vaikka maatilapakkaajat toimivat yksityisyrittäjänä, ei kilpailulle ole ollut sijaa. Yhteistyö on kantanut pidemmälle.

”Yhteistyön avulla pienikin pakkaamo voi toimia tehokkaasti siemenmarkkinoilla osana isompaa siemenliikettä. Yhteistyöllä voidaan paikata myös mahdolliset aukot paikallisessa tarjonnassa, kertoo Salo.

Lajikevalikoimaan panostetaan

Määrätietoisen työn ja laajan yhteistyöverkoston tuloksena yhdistyksestä on kehittynyt vuosien aikana menestyvä yritys.

Muutosten keskellä Tilasiemenen toiminnan perusta on pysynyt kuitenkin koko ajan samana. Siemeniä halutaan tuottaa ja myydä kustannustehokkaasti lajikevalikoimaan ja lajikkeiden hyvään laatuun panostaen.

”Pyrimme aina siihen, että meiltä löytyy markkinoiden kärkilajikkeet”, kertoo Salo.

Tulevaisuus täynnä mahdollisuuksia

Tulevaisuuteen Tilasiemenellä katsotaan avoimin mielin. Viime kesänä käynnistettiin oma kotimaan koetoiminta ja kylvösiemenen vientimarkkinatkin kiinnostavat.  

”Kuka tietää, millaisia lajikkeet ovat 25 vuoden kuluttua. Tärkeintä on säilyä mielenkiintoisena yhteistyökumppanina, menestyä muutoksen keskellä ja pitää huolta hyvästä lajikevalikoimasta”, tiivistää Hollo.