Uutuusvehnä Linnea tuotti hyvän sadon Paattisilla

03.03.2022

Tilasiemenen ja tanskalaisen Sejetin yhteistyönä kehitetty kevätvehnä Linnea (SJ 18 SW028) on satoisa ja lujakortinen lajike. Uutuuslajike tuli markkinoille tänä keväänä, mutta viime kesänä sitä viljeltiin jo Turun Paattisilla Jukka Hollon tilalla. ”Nyt ensimmäisenä viljelyvuotena lajikkeesta saatiin varsin rohkaisevia kokemuksia”, viljelijä toteaa.

Myöhäinen kylvö lajikkeelle tänä vuonna eduksi

Jukka Hollo
Jukka Hollo

Hollon tilan lähes 120 hehtaarin viljelyssä pääpainotus on siemenviljantuotannossa. Eniten viljellään syysvehnää, mutta tilan hiuesavisilla pelloilla kasvaa vaihdellen myös ohraa, hernettä ja kevätvehnää. ”Saviset maat tykkäävät monipuolisesta viljelykierrosta.” Tämän syksyn syyskylvöt lopetettiin spelttiin, joka on ollut tilan viljelykierrossa nyt muutaman vuoden ajan.

Uutuusvehnää viljeltiin Jukka Hollon tilalla 20 hehtaarin alalla. Linnea -lohkoilla esikasvina oli RGT Planet- tai Jalo-ohra ja lohkot oli kynnetty syksyllä. Tilan pelloista kynnetään suurin osa, sillä siementuotannossa on tärkeää saada jäännösviljan ja rikkakasvien määrä hallittua. ”Viime keväänä oli myös havaittavissa, että kynnetylle pellolle päästiin aiemmin kuin kevytmuokatulle pellolle.”

Kylvöt aloitettiin Hollon tilalla toukokuun puolivälin paikkeilla ja uutuusvehnää päästiin kylvämään kesäkuun alussa. ”Se, että lajike päästiin kylvämään vasta vähän myöhemmin, oli tänä vuonna hyvä asia. Kylvökelit olivat kesäkuussa suotuisat ja lajike kesti kesän haastavat olosuhteet paremmin.” Lajike orastui hyvin, toki kuivuus ja kuumuus vaikuttivat kasvustoon.

Kylvön siemenmäärä oli 250-260 kiloa hehtaarille ja typpeä meni kylvön yhteydessä noin 110 kiloa hehtaarille. Lannoitus jaettiin niin, että oraille annetun lannoituksen jälkeen tavoitteen mukainen typpimäärä 160 kiloa hehtaarille toteutui. ”Edessä olevaa kasvukautta on mahdoton ennustaa, joten yleensä meillä lannoitetaan tavoitteen mukaan”, Hollo kertoo. Kasvustoon tehtiin rikkatorjunta ja korrensäädekäsittely CCC:llä. Toiselle Linnea -lohkolle tehtiin tautikäsittely tähkälle vielä heinäkuun loppupuolella.

Kaunis vehnä tuotti hyvän sadon

Kesän kuumuus oli kevätvehnille kuivuutta kovempi haaste. Juhannuksena ukkoskuurossa Paattisilla satoi 25 milliä, mutta muuten sateet jäivät ennen elokuuta vähäisiksi. ”Elokuussa runsaat sateet eivät aiheuttaneet lakoa tänä vuonna melko lyhyeksi jääneeseen lujakortiseen lajikkeeseen.

Linnea puitiin syyskuun alkupäivinä. Vehnäkasvusto näytti aina puinteihin saakka hyvältä ja tasaiselta. ”Uudet lajikkeet ovat satoisia ja niin oli asia myös tässä tapauksessa”, Hollo arvioi kasvukauden päätteeksi. Uutuusvehnällä päästiin 4 000 - 4 500 kilon hehtaarisatoihin, joihin viljelijä oli haastavan kasvukauden jälkeen tyytyväinen. ”Tähkäkäsittelyn saaneella lohkolla oli nähtävissä parempi satotaso ja vehnän jyväkoko oli suurempi.” Vehnän puintikosteus vaihteli 16 ja 19 prosentin välillä syyskuun alun tuulisina ja aurinkoisina päivinä.

GrainSense-mittarilla valkuaispitoisuudeksi saatiin tilalla mitattuna yli 14 prosenttia ja hehtolitrapaino oli puinnin yhteydessä 78 kiloa. ”Lajike on premium-laatuinen kevätvehnä ja lupaava kandidaatti erityisesti myllyvehnän tuotantoon, mutta soveltuu myös rehukäyttöön”, Jukka Hollo toteaa.

>> Tutustu lajikkeeseen ja pyydä tarjous kevään kylvöille