Uutuusvehnä Selinan laatu kohdallaan

25.02.2022

Teiran pakkaamo Raaseporin Mustiolla pakkaa ja myy viljojen, palkokasvien ja nurmien siemeniä. Tilansiemen-ketjuun kuuluvaa pakkaamoa luotsaavat isä ja poika Anders ja Marcus Wickholm, jotka viljelevät tilan 180 hehtaarin peltoalalla siemeneksi timoteitä, papua, hernettä, syys- ja kevätvehnää, syys- ja kevätohraa sekä kauraa. Tilasiemenen ja tanskalaisen Sejetin yhteistyönä kehitettyä kevätvehnä Selinaa (SJ 19 SW111) oli tilalla viime kaudella viljelyksessä noin seitsemällä hehtaarilla.

Selina menestyi kuivana kesänä vaihtelevissa hietalohkoissa

Uutuusvehnää päästiin kylvämään Mustiolla vasta ensimmäinen päivä kesäkuuta. ”Kevätvehnän esikasvina oli kaura ja pelto oli kynnetty syksyllä”, viljelijä Marcus Wickholm kertoo. Siementä laitettiin 280 kiloa hehtaarille ja kylvön yhteydessä käytettiin Cemagron Agro-hybridilannoitetta (28-3-5+S) 450 kiloa hehtaarille. Kasvinsuojelu tehtiin helteisenä ja kuivana kesänä kahdessa erässä. Juhannuksen aikaan rikkakasvit torjuttiin Avoxalla ja samalla kerralla Selina -lohkolle annettiin Micromix-lehtilannoitetta (3 l/ha). Kesäkuun 29. päivä kasvustot saivat Elatus Era-tautikäsittelyn (0,5 l/ha) sekä toiseen kertaan Micromix-lehtilannoitteen (3 l/ha). Lajikkeen korsi on melko pitkä, mutta luja, eikä viime kesänä korrensääteelle ollut tarvetta kesän olosuhteiden vuoksi.

Selina -kevätvehnälohkojen maalaji vaihteli karkean, hieno ja hiesuisen hiedan sekä hiuesaven välillä. ”Kasvusto orastui yllättävän hyvin ja tasaisesti kylvöajankohtaan ja kuivuuteen nähden”, viljelijä kertoo. Sadetta pellot saivat kesäkuun aikana noin 15–20 milliä.

Voittajalajike ruutukisassa

”Selina päästiin puimaan normaaleissa puintiolosuhteissa syyskuun puolivälissä puintikosteuden ollessa 17 prosenttia”, viljelijä kertoo. Satoa Selinasta tuli Mustiolla noin 4 000 kiloa hehtaarilta. ”Kasvukausi oli todella kuiva eivätkä sato-odotukset kuivuuden takia toteutuneet”, arvioi Marcus Wickholm. ”Lisäksi lajike päästiin kylvämään myöhään vasta kesäkuun alussa.”

Selina lukeutuu satoisimpien kevätvehnien joukkoon. Kesän olosuhteisiin nähden myös Anders ja Marcus Wickholm olivat uutuusvehnään tyytyväisiä. ”Kokeiden mukaan lajikkeella on satokykyä, vaikka tänä vuonna ei huippusatoa saatukaan.” Viereisillä pelloilla kasvaneeseen Calisperoon verrattuna lajikkeella päästiin kuitenkin melko samoihin satoihin, vaikka Calispero oli kylvetty 13.5. ja se saanut enemmän sadetta kuin myöhemmin kylvetty Selina.

Selinan viljelyä puoltavat sen hyvät laatuominaisuudet kuten hyvä sakoluku. Lajike onkin lupaava vaihtoehto myllyvehnän tuotantoon. Selina oli myös Käytännön Maamiehen ruutukisan talousvoittaja kesällä 2021.


Marcus ja Anders Wickholm

>> Tutustu Selinaan ja pyydä tarjous kevään kylvöille