Satopotentiaali houkuttaa viljelemään Taikaa jatkossakin

18.03.2022

Taika-kaura on uutuuslajike, joka tuli ensimmäistä kertaa laajemmin saataville viime kevään kylvöille. Tomi Vaahteran tilalla Rauman Lapissa aloitettiin Taikan viljely 20 hehtaarilla. Tilalla on vuokramaineen viljelyssä 160 hehtaaria, josta ohralla on noin 40 hehtaaria ja kauralla 120 hehtaaria. ”Ohra menee yleensä raaka-aineeksi Altian Koskenkorvan tehtaalle ja kauraa viljelen vientiin tai suurimokauraksi”, viljelijä kertoo.

Tilan pellot kylvetään suorakylvöllä ja keväällä ennen kylvöä kauralohkot ruiskutettiin glyfosaatilla. Esikasvina kaurapelloilla oli Elmeri-ohra. Taikaa päästiin Lapissa kylvämään jo huhti-toukokuun vaihteessa. Vaikka kauraa pidetään yleisesti vaatimattomana kasvina, pystyvät nykyiset lajikkeet hyödyntämään annetut lannoitteet tehokkaasti ja Taikan lannoitukseen panostettiin myös Vaahteran tilalla. ”Typpeä laitettiin kylvön yhteydessä 120 kiloa”, Vaahtera kertoo. Rikkakasvit torjuttiin kasvustosta Tooler Heavy- ja MCPA-seoksella. Samalla ruiskutuskerralla Taika-kasvustoille annettiin myös mangaania sisältävää lehtilannoitetta.

Kylvöajankohta oli ihanteellinen, sillä Taika ehti lähteä kasvuun ennen toukokuun sadejaksoa. ”Taika orastui toukokuussa tosi hyvin”, Vaahtera toteaa. Maalajina Taika-pelloilla oli runsasmultainen hiuesavi. Taika on virallisissa lajikekokeissa ollut melko pitkäkortinen kauralajike, mutta tämän kesän kuivuudesta johtuen Taikan korren pituus ei Vaahteran tilalla juurikaan eronnut Niklaksesta. ”Lajike vaikuttaa vahvakortiselta ja pysyi hyvin pystyssä myös loppukesän sateissa.”

Taika kesti paahteen ja kuivuuden

Taika-kasvusto jatkoi samaa hyvää kasvutapaansa koko kasvukauden ja kasvustot näyttivät puintien alkaessa tiheiltä ja puhtailta. Taikaa päästiin puimaan hyvissä olosuhteissa jo elokuun alussa ja vaikka erinomaiselta näyttänyt kasvusto antoi ehkä odottaa vieläkin korkeampaa satoa, on viljelijä tyytyväinen 5 500 kilon keskisatoon. ”Kesällä jyvän täyttymisen aikaan vettä olisi kaivattu, mutta silloin sateet jäivät vähäisiksi ja se ehkä nyt näkyi lopullisessa satomäärässä”, Vaahtera arvioi. ”Jos olisi ollut viljelijän näkökulmasta kunnon kesä, puinti olisi mennyt myöhäisempään. Nyt kaurat osittain pakkotuleentuivat liian nopeasti.”

Taika tuli mukaan viljelyyn osittain sattuman kautta, osittain pakkaamon suosittelemana. Siemen hankittiin Tilasiemen-pakkaamo Ari Saarelalta Raumalta. Jo ensimmäisen vuoden kokemusten perusteella Taikan ominaisuudet miellyttivät ja Vaahtera aikoo kylvää lajiketta myös ensi keväänä. ”Taikalla on mahdollisuus päästä korkeisiin satoihin, sillä satopotentiaalia lajikkeella on.” Tänä kesänäkin Taika-kasvusto näytti tilan muihin kauroihin verrattuna yhtä hyvältä tai paremmalta, joten kuivissakin olosuhteissa Taika menestyi. Taikan puintikosteus oli noin 14 prosenttia ja hehtolitrapaino oli erinomainen 58 kg.

>> Tutustu lajikkeeseen ja pyydä tarjous