Huippusatoisan kevätvehnä WPB Troyn siementuotantoa Mustiolla

Johan Gerke viljelee Mustiolla sukutilaansa. Gerke on viljellyt kotitilaansa ensin noin 10 vuotta maatalousyhtymänä isänsä kanssa ja vuodesta 2000 omissa nimissään. Tilalla keskitytään nykyään siementuotantoon ja tuotettu sato pakataan Teiran pakkaamolla. Viime kesänä Gerke pääsi kokeilemaan uutuuskevätvehnä WPB Troyn viljelyä. Tilalla oli kasvukaudella 2022 WPB Troyn kantasiementä tuotannossa runsaan yhdentoista hehtaarin alalla.

WPB Troy on uusi huippusatoisa kevätvehnä. Lajike on lajikekokeiden mukaan I-viljelyvyöhykkeen satoisin kevätvehnälajike ja se soveltuu voimaperäiseen viljelyyn erinomaisesti. Sen valkuaispitoisuus on korkea ja varsinkin suuren satotason lajikkeelle yksi parhaimmista. Lajikkeen viljelyominaisuudet ovat erinomaiset, sillä sen taudinkestävyys on erinomainen ja lyhyen kortensa ansiosta se on erittäin korrenluja lajike. WPB Troy on myös menestynyt kaikilla maalajeilla ja se on pärjännyt hyvin myös happamilla mailla. Pitkän kasvuaikansa vuoksi sitä suositellaan viljeltäväksi I-III viljelyvyöhykkeillä.

Kuivuus kuritti, mutta sadontuottokyky säilyi

WPB Troy päästiin kylvämään Mustiolla 23.5.2022. Lohkojen maalajit vaihtelevat savesta multamaahan ja kylvö tapahtui joko suoraan ohran sänkeen tai lautasmuokattuun maahan. Osa alasta on myös jankkuroitu viime kasvukauden jälkeen. Siementä Gerke käytti 300 kiloa hehtaarille ja kylvön yhteydessä  WPB Troy sai 350 kiloa Cemagron Agro 20-2,5-12+S+Mg lannoitetta. Kasvukaudella kasvustoihin ajettiin vielä lisälannoitteeksi 150 kiloa hehtaarille YaraBela Sulfan N26 S14.

Myös Mustiolla on painittu vaikeiden sääolosuhteiden kanssa. ”Kuivan jakson jälkeen vehnä oli henkitoreissaan, mutta saatuaan vettä Troy petrasi hyvin kasvuaan”, Gerke kommentoi vesiolosuhteita. 13.6. rikkakasveja torjuttiin 1,7 litran hehtaariannoksella Kinvaraa. Tämän jälkeen alkoi kuiva jakso, jonka takia kasvunsääteet jätettiin ajamatta. ”Näin vähillä ruiskutuksilla ei olla ennen menty, mutta nyt himmailtiin siltä osin kuivuuden vuoksi”, pohtii Gerke kasvinsuojelutoimenpiteitään. 

WPB Troyn lyhyen ja laonkestävän korren ansiosta se ei useinkaan kasvunsäädettä tarvitse ja tämä näyttää pätevän myös Gerken viljelyksillä. Sääennusteiden muututtua suopeammiksi sai WPB Troy tautiaineeksi Balayaa 0,5 litraa hehtaarille heinäkuun alkupuolella. Tautivioituksia ei ole kasvustossa näkynytkään, minkä Gerke laskee vehnälajikkeen suureksi eduksi.

Kasvusto näytti heinäkuun lopulla tasaiselta. Gerke hymähtää lajikkeen olevan hyvin tunnistettava pitkien vihneidensä myötä. Kuivasta jaksosta huolimatta WPB Troyn satopotentiaali on vakuuttanut viljelijän.

>> Tutustu lajikkeeseen ja pyydä tarjous

>> Teiran Maatalousyhtymä