Kotimaisella herneellä vahvasti kasvava markkina

Kolmisen vuotta sitten A-Rehu teki merkittävän periaatelinjauksen, kun tavoitteeksi asetettiin korvata tuontisoija kokonaan kotimaisella valkuaisella. Päätöksen ansiosta rehuherneelle syntyi sellaiset markkinat, ettei vastaavanlaisia ole nähty.

”Tällä hetkellä ostamme vuositasolla noin 5 miljoonaa kiloa hernettä, mutta Koskenkorvan tehdas pystyisi helposti käyttämään 25 miljoonaa jopa 35 miljoonaa kiloa rehuhernettä vuodessa rehujen valmistukseen”, kertoo A-Rehun asiakkuuspäällikkö Taneli Marttila.

Kotimaisella rehuherneellä totisesti on siis kysyntää. Mutta miksi juuri herneellä?

”Se on härkäpapua toimivampi valkuaisenlähde, sillä herneessä ei ole rehustusta rajoittavia haitta-aineita ja se on energiapitoisuudeltaan parempi.”

Tuotantoa tarvitaan lisää

Rehuhernettä tuotettiin vuonna 2018 yhteensä vajaa 13 miljoonaa kiloa, joten tuotantoa olisi varaa kasvattaa reilusti. Tänä vuonna sekä elintarvike- että rehuherneen yhteenlaskettu pinta-ala on kasvanut miltei puolella, mutta ei silti vielä riittävästi. 

”Periaatteessa pystyisimme ostamaan koko maan rehuhernesadon, eikä se edes riittäisi.”

Koskenkorvalle hernettä tuodaankin ympäri maata. Rehuksi käytettävän herneen ulkonäöllä ei ole väliä, prosessiin kelpaavat niin rikkoutuneet, haljenneet tai muuten muodoltaan elintarviketeollisuuteen kelpaamattomat. Värilläkään ei ole merkitystä, sillä A-Rehu käyttää sekä vihreitä että keltaisia herneitä. Kosteuskaan ei ole yhtä tarkka kuin viljoilla, alle 15 prosenttia riittää. 

”Kaikki lajikkeet kelpaavat, mutta suosittelemme mahdollisimman valkuaispitoisia lajikkeita, kuten Astronautea.”

Tyytyväisiä takuuhinnoitteluun

A-Rehu tarjoaa herneelle monipuolisia viljelysopimuksia. Lisäkannustimena hernesopimuksissa on takuuhinta 200 euroa/tonni. 

”Hinnoitteluun on oltu tyytyväisiä. Haluamme kehittää sellaisia viljelysopimusmalleja, joiden avulla herneen viljelyyn saadaan uutta nostetta.”

Marttila tietää mistä puhuu, sillä takataskusta löytyy myös omakohtaista kokemusta herneen viljelystä viime vuosilta.

”Herne on erinomaisen hyvä lisä viljelykiertoon. Sen ansiosta viljojen lannoitustarve vähenee seuraavana vuonna ja tautipaine pienenee.”