Laadukas Matty-kaura lunasti paikkansa

Tänä vuonna viljelyalansa lähes tuplannut Matty-kaura on lunastanut paikkansa viljelijöiden keskuudessa niin tavanomaisessa kuin luonnonmukaisessakin tuotannossa. Kasvanut kaurapinta-ala on hyvä uutinen myös satoa käyttävälle teollisuudelle, sillä laadukkaalle kauralle riittää kysyntää.

Kotimaisessa teollisuudessa kaurasta valmistetaan pääasiassa erilaisia hiutaleita, jauhoja sekä eläinten rehuja. Valmistusprosessit asettavat kauralle tiettyjä laatuvaatimuksia. ”Kaikki kaura kuoritaan ennen käyttöä, siksi isojyväiset ja ohutkuoriset lajikkeet ovat teollisuuden mieleen. Niistä saadaan parempi saanto”, kertoo Raision viljapäällikkö Minna Oravuo.

Elintarvikekauralta toivotaan myös kaunista jyvän väriä ja kuorinnan sujuvoittamiseksi tasaista jyväkokoa. ”Jo lajikevalinnassa tulisi satoisuuden lisäksi huomioida suurimokauralta toivotut laatuominaisuudet. Lajikkeiden välillä on eroja”, kertoo Oravuo.

Satoisuutensa ja laatunsa ansiosta viljelijöiden suosioon nousseen Matty-kauran maine on tunnistettu myös teollisuuden puolella. ”Mattylla on ollut hyvä saanto ja laatuominaisuuksiensa ansiosta se on pärjännyt hienosti meidän analyyseissa”, kertoo Oravuo. Raision vastaanottotietojen mukaan Mattyn hehtolitrapaino oli viime vuonna selvästi kaikkien toimitettujen erien keskiarvon yläpuolella. Pienten jyvien osuus sen sijaan jäi keskiarvoa pienemmäksi.

”Viime vuosi oli hometoksiinien kannalta erittäin vaikea, mutta Mattya viljelleet saivat elintarvikekelpoista satoa haasteellisistakin olosuhteista huolimatta”, kertoo Oravuo.

Oravuo kannustaakin rohkeasti kokeilemaan uusia satoisampia lajikkeita ja satsaamaan laadukkaan sadon tuotantoon aina kylvösiemenestä saakka. ”Suomalaisen kauran tulevaisuus on valoisa ja kuluttajien kiinnostus kasvussa. Meiltä löytyy osaamista kauran viljelystä ja hyödyntämisessä. Panostetaan kotimaiseen laatuun yhdessä jatkossakin”, Oravuo toteaa.