Riittääkö siementä tulevan kasvukauden kylvöille?

20.10.2023

Kasvukausi 2023 tulee jäämään mieleen poikkeuksellisista kasvuolosuhteista. Kevätkylvöjä päästiin aloittamaan paikoin jo huhtikuun puolella. Pienet sateet keskeyttivät kylvöt useampaan otteeseen ja viimeisiä kylvöjä tehtiin vielä toukokuun lopussa ja kesäkuun alussa.

Ensimmäisenä kasvustoihin iskivät kirpat, oraalle tulleet ohra- ja vehnäkasvustot muuttuivat hetkessä keltaisiksi.

Tämän jälkeen alkoi juhannukseen asti kestänyt kuiva ja osittain helteinen jakso. Kuiva kausi vei haaveet parhaista sadoista. Juhannuksesta alkaen vettä tuli riittävästi ja liikaakin. Sateiden myötä harvahkoihin kasvustoihin tuli jälkiversontaa, mikä siirsi puinteja selvästi myöhäisemmäksi ja aiheutti laatutappioita. Syysviljat selvisivät kesästä kevätviljoja paremmin, vaikka ei niistäkään huippusatoja korjattu.

Sadon määrän lisäksi huolta on aiheuttanut sadon laatu. Kylvösiemenen laatumääritykset ovat vielä pahasti kesken, mutta tähän mennessä saadut tulokset ovat huojentavia. Siemenen laatu näyttää kohtuullisen hyvältä.

Siementen saatavuus oli yksi kysytyimmistä asioista viime viikolla KoneAgriassa. Kun tiedät mitä lajiketta haluat kylvää keväällä, tilauksen kanssa ei ole syytä aikailla. Uutuuslajikkeet myydään nopeasti loppuun, koska niiden määrä on pieni, eikä ylivuotista varastoa ole. Vanhempien ja etenkin valtalajikkeiden tilanne on parempi, mutta määrät ovat silti rajalliset.

Tilasiemenen uutuuslajikkeita tälle kaudelle on viljoista kevätvehnät Senni, Embla ja Hilkka, kauroista Scotty ja Nestor sekä ohrista Lene ja Conan. Palkokasveista herne Symbios ja härkäpapu Allison. Nurmilajikkeista uutuuksia ovat timoteit Hertta ja Diandra sekä nurminata Eevert.

Kevään siementen myynti on alkanut, nyt kannattaa olla yhteydessä lähimpään siemenpakkaajaamme tai myyntipalveluumme.

Siementä riittää kevään kylvöille, kun toimit nopeasti.