Ruisvehnä SU Toppus tuotti kelpo sadon Korvenojan tilalla

Somerolaisen viljatilan isäntä Juha-Matti Korvenoja on todennut syysviljojen soveltuvan pelloilleen kaikista parhaimmin ja tilan kaikki puitavat kasvit ovatkin syysviljoja: ruista, syysvehnää, syysohraa ja nyt myös syysruisvehnää.  Syksylle 2022 syysviljojen repertuaariin saatiin uusi kasvi, kun syysruisvehnä SU Toppus otettiin viljelyyn. Syysruisvehnän siemen tuli Pelto-Paturin pakkaamolta Janakkalasta. Siemenmyyjän joustava sekä hyvä palvelu ja teollisen ostajan ilmaantuminen Suomen markkinoille olivat Korvenojan mukaan ratkaisevassa roolissa uuden lajin viljelyyn otossa. 

Viljelyä täysin panostuksin

SU Toppus kylvettiin 5.9. hieman viettävään hiesusavimaahan 260 kg/ha (400 kpl/m2) siemenmäärällä. Kylvölannoituksena toimi Yaran Y6 160 kg/ha, jolla maahan saatiin riittävä kalium- ja fosforilannoitus. Kaksi viikkoa kylvön jälkeen lohkolta ruiskutettiin rikat Mateno Duolla ja lumihomeruiskutus tehtiin vielä lokakuun lopulla Prolinella. Korvenoja on tottunut tekemään viljelytyöt täysin panostuksin ja uuden syysviljan talvehtiminen haluttiin varmistaa kaikin tavoin. Keväällä aikaisin kasvustolle annettiin reilu 100 kg/ha typpilannoitusta ja myöhemmin vielä noin 50 kg/ha lisää. Kevään rikkaruiskutus tehtiin 12.5. Rexadella ja hieman myöhemmin annettiin ensimmäinen tautiruiskutus ja pieni annos korrensäädettä, jolla tavoiteltiin tasaista kasvustoa. Tähkälle ruiskutettiin päätautiruiskutuksessa vielä Elatus Eraa, jolla varmistettiin silminnähden puhdas kasvusto. Korvenoja pohjaa viljelypäätökset huolellisiin havaintoihin ja totesi tautipaineen olevan syysruisvehnällä erittäin samankaltainen viereisellä lohkolla olevan syysvehnän kanssa. 

Tuleville kylvöille Korvenoja aikoo nostaa siemenmäärää 500 kpl/m2, koska kuumissa ja kuivissa oloissa syysruisvehnän sivuversot jäivät pienemmiksi eikä kasvustolle asetettua tähkätiheyttä saavutettu. Lumihomeruiskutuksen olisi Korvenojan mukaan jälkikäteen mietittynä voinut jättää myös pois, koska syysruisvehnä talvehti tilan viljoista kaikista parhaiten eikä lumihomeen aiheuttamia tuhoja ollut yhtään syysruisvehnässä.

Haastavasta kasvukaudesta huolimatta kelpo sato

Kuumat ja kuivat olosuhteet kesäkuussa 2023 leikkasivat sato-odotuksia kaikilta viljoilta, mutta syysruisvehnän Korvenoja arveli pärjänneen haastavista oloista alhaisimmilla satotappioilla. Syksyllä pellosta puitiin 7,5 tn/ha sato kuivana talteen. Korvenoja arvioi sadon olleen vähintään kolminkertainen siihen verrattuna, jos kuivuudenaralle hiesusavilohkolle olisi kylvetty kevätviljaa. Jatkossakin syysruisvehnä pysyy tilan viljelykierrossa ja sen alaa aiotaan kasvattaa nykyisestä 22 hehtaarista. Tilalla aiotaan myös käyttää sertifioitua siementä merkittävillä aloilla tasaamaan syksyn työhuippuja ja varmistamaan uusien lajikkeiden parhaat ominaisuudet. 

>> Tutustu lajikkeeseen SU Toppus ja pyydä tarjous!