Tilasiemen jalostaa Sejetin kanssa (KM 3/21)

Ote Käytännön Maamiehessä 3/2021 julkaistusta artikkelista "Kisa kovenee monitahoisilla".
Teksti ja kuvat: Annaleena Ylhäinen

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tilasiemen-ketju ilmoitti puolitoista vuotta sitten aloittavansa jalostusyhteistyön Sejetin kanssa. Tilasiemen on testannut lajikekandidaatteja Suomessa jo pitkään, mutta nyt siirryttiin astetta pidemmälle kasvinjalostajan saappaisiin.

Sejet tekee risteytykset Tanskassa, ja lähettää siemenet Tilasiemenelle linjariveihin. Tämä tarkoittaa yhden tähkän siemenmäärää, josta lähdetään liikkeelle, Tilasiemen-ketjun toimitusjohtaja Antti Ollila kertoo. Sen jälkeen linjat laitetaan ruutukokeisiin.

Tilasiemenellä on kolme koekenttää

Tilasiemenen koeruudut ovat kolmella paikkakunnalla, Tervakoskella, Mellilässä ja Kauhajoella. Havainnoista vastaa Jussi Joensuu, jonka pellolla Tervakoskella on yksi koeruutukentistä.

Joensuu käy läpi kaikki koekentät ja kirjaa ylös orastumisen, kasvitaudit, lakoontumisen ja kasvuajan. Sato punnitaan ja laatu
analysoidaan laboratoriossa. Tulokset käsitellään tilastollisesti.

Sejetin kanssa jalostetaan monitahoista ja kaksitahoista ohraa sekä kevätvehnää. Jalostukselle on määritelty yhdessä yhteiset tavoitteet. ”Haemme koko Suomeen sopivia monitahoisia ohria. Kaksitahoisissa pääpaino on aikaisissa mallastyypin ohrissa, kevätvehnällä päätyypin myllyvehnässä. Keskimyöhäisiä ja myöhäisiä vehnälajikkeita tulee helposti risteytyksissä, kun taas aikaiset ovat kiven alla.”

Silti juuri kevätvehnässä odotetaan suurinta läpimurtoa jalostusyhteistyössä. ”Meillä on pari tosi lupaavaa vehnälinjaa virallisissa lajikekokeissa”, Ollila kertoo.
Ollilan mukaan viime kesä oli jalostajan näkökulmasta hyvä. Kesän olosuhteet olivat otolliset saada selville linjojen poudankestävyys. ”Kuivuuden ja stressin sietokykyyn on satsattava jalostuksessa, ja viime kesä sopi tällaiseen valintaan erinomaisesti.”

Tauteja ja lakoa sen sijaan ei ollut yhtä runsaasti tarjolla.

Monitahoisia runsaasti lajikekokeissa

Viime kesänä Tilasiemenen kolmella koekentällä testattiin yhteensä 270 uutta monitahoisten ohrien linjaa. Parhaat linjat laitetaan virallisiin lajikekokeisiin. Viime kesänä lajikekokeissa oli yhteensä 11 monitahoista Sejetin kanssa yhteistyössä jalostettua linjaa. Neljä linjaa pääsi jatkoon toiselle vuodelle virallisiin lajikekokeisiin, Ollila kertoo.

Myös kaksi uutta linjaa laitetaan virallisiin lajikekokeisiin ensimmäiseksi vuodeksi.

Tilasiemen testaa myös Sejetin valmiita syysvehnälajikkeita. Creatorista ja Stingeristä on aloitettu jo siementuotanto. Kaikki lajikeehdokkaat tulevat Tilasiemenelle oman testauksen kautta.

Tilasiemenen tunnetuimpia lajikkeita ovat RGT Planet, Astronaute ja KWS Mistral. Yhteistyötä tehdään kymmenien eri jalostajien kanssa, Ollila kertoo. Valmiit lajikkeet testataan koeruuduilla ennen virallisiin lajikekokeisiin menoa. Kokonaisruutumäärä on tuhansissa.

>>>Tilasiemen jalostaa Sejetin kanssa, Käytännön Maamies 3/2021 pdf