Ulf Härtull on RUISMESTARI 2022

Pro Ruis ry:n järjestämän RUISMESTARI 2022 -kilpailun voitti Ulf Härtull Vöyristä reilun 8000 kg hehtaarisadolla. Keskisadon ja sadon laadun lisäksi perustellut viljelytoimenpiteet vakuuttivat kilpailuraadin. Voittaja julkistettiin keskiviikkona 30.11. Yara Suomi Oy:n Kotkaniemen tutkimusasemalla järjestetyssä ruisseminaarissa ja palkittiin upealla WECKMAN WS180KG -perävaunulla.

”Ruis on mielenkiintoinen viljakasvi ja sen kasvua on mukava seurata talven yli. Viljelyalueellamme ruis on hyvä kasvi ja syyskasveista siitä saadaan hyvä sato, verrattuna esimerkiksi syysvehnään”, kertoo uusi RUISMESTARI Ulf Härtull. ”Viljelen ruista lähes vuosittain ja tänäkin syksynä kylvin ruista 24 hehtaarin alan.”

Kilpailussa toiseksi sijoittui Jarkko Tuuri Isorehdosta ja kolmannelle sijalle ylsi Ville Koivuniemi Viljakkalasta.

Voittajat valitsi raati, jossa oli mukana Pro Ruis -yhdistyksen edustajia, edellisen kilpailun voittanut RUISMESTARI 2019 ja viljelyn asiantuntijoita kilpailun sponsoriyrityksistä sekä Luonnonvarakeskuksesta (LUKE). Raadin edustajisto vieraili jokaisella kilpailutilalla.

RUISMESTARI 2022 -kilpailun voittaja palkittiin Weckman Steel Oy:n valmistamalla WECKMAN WS180KG -perävaunulla. Kilpailussa 2. ja 3. sijoittuneille Weckman Steel Oy:n toimitti Jopo-pyörät.

”Ruismestari-kilpailu ei ole pelkästään satokilpailu, vaan huomiota kiinnitetään ekologisiin ja taloudellisiin viljelykäytäntöihin ja tavoitellaan näkyvyyttä kotimaiselle ruisketjulle”, kertoo RUISMESTARI 2022 -kilpailuraadin puheenjohtaja Tero Hirvi. ”Tavoitteena on lisätä viljelijöiden kiinnostusta rukiin viljelyyn, kannustaa tavoittelemaan korkeita satoja ja tuomaan esille hyviä rukiin viljelyn käytäntöjä”, hän toteaa.

Ruismestaruudesta kilpailtiin nyt neljättä kertaa

Pro Ruis -yhdistyksen Ruismestari-kilpailu järjestettiin nyt jo neljättä kertaa ja siihen osallistui viljelijöitä eri puolilta Suomea. Muutamilta perinteisiltä rukiinviljelyalueilta kilpailijoita joutui kuitenkin valitettavasti vetäytymään haastavien rukiin talvehtimisolosuhteiden takia. Paikoitellen vielä myös sadonkorjuuaikana elokuussa kilpailijat kohtasivat haasteita, kun runsaat sateet vaikeuttivat rukiin puintia merkittävästi.

Vaikka haastavat talvehtimis- ja puintiolosuhteet näkyivät kilpailun keskisadoissa ja pakottivat muutaman kilpailijan jättämään kisan kesken, oli kilpailun keskisato kuitenkin hyvä. Satotasoissa jäätiin edellisen kilpailun huippusadoista, sillä vuonna 2019 RUISMESTARI -kilpailun voittajan Kimmo Polon keskisato oli ennätyksellinen 10 633 kg ja kaikkien osallistujien keskisato lähes 8 600 kg/ha. Vuoden 2017 kilpailun keskisato oli tätä vuotta vastaavalla tasolla, noin 6600 kg/ha. Nyt kilpailun keskisato oli hiukan alle 6500 kg/ha. Kilpailun kovasta tasosta kertoo se, että tämä oli huomattavasti valtakunnan keskisatoa, 3350 kg/ha, korkeampi, joka on pitkän aikavälin (10 v.) tasolla.

RUISMESTARI 2022 -kilpailun pääsponsoreina toimivat Fazer Mylly sekä Weckman Steel Oy ja muina sponsoreina Boreal Kasvinjalostus, Hankkija, KWS, Raisio, Tilasiemen, Viljelijän Avena Berner, Yara Suomi, Bayer ja Nordkalk Oy Ab. Palkinnon valmistuksessa yhteistyössä ovat Tikkurila, NurmiHydro, Suomen Vesileikkaus Oy, FAD ja Alliance-rengastoimittaja.