Uuden sukupolven kestävyyttä torajyviä vastaan

20.06.2019

Ruis ristipölytteisenä kasvina on altis torajyvätartunnalle. Torajyvä on sieni, joka tuottaa ihmisille ja eläimille myrkyllisiä alkaloideja. Tätä sitkeää taudinaiheuttajaa vastaan ei ole olemassa kasvinsuojeluaineita ruisviljelyksiä turvaamaan.

”Torajyvää on kaikkialla ympäristössämme – luonnon kasvit kantavat sitä ja pitävät sen elossa”, kertoo KWS:n avainasiakaspäällikkö Nils Yngveson.

Ratkaisu kasvustojen torajyväongelmaan on siitepölyn määrän lisääminen – mitä enemmän lajike tuottaa siitepölyä, sitä kestävämpi se on torajyvää vastaan. Tämä perustuu siihen, että hedelmöittyminen tapahtuu nopeammin ja kukat ovat sen myötä lyhyemmän ajan auki. Tällöin torajyvällä ei ole aikaa tartuttaa kasvia.

Torajyvä on erityisesti satoisien hybridirukiiden kiusa, koska siitepölyn tuotanto niissä ei ole riittävää. Sen vuoksi nykyaikaisessa rukiinviljelyssä tärkeää on kehittää lajikkeita, joissa siitepölyn määrä turvataan.

Jotkut jalostajat lisäävät populaatioruista hybridirukiin sekaan siitepölyn tuotannon varmistamiseksi. Tämän menetelmän ongelmana on kuitenkin eriaikainen kukinta ja pölytys. Mistä sitten vastaus torajyväongelmaan?

PollenPlusTM-hybridiruislajikkeella tuotetussa sadossa on selvästi vähemmän torajyviä kuin muissa lajikkeissa. PollenPlusTM on KWS:n patentoima geneettinen innovaatio, jossa lajikkeella on siitepölyn tuotantoa lisäävä perinnöllinen ominaisuus. Tämä ominaisuus löydettiin eräästä ruislajikkeesta ja se on tuotu hybridiruislajikkeisiin jalostuksen avulla.

”PollenPlusTM-ominaisuus tuodaan lajikkeeseen perinteisen jalostuksen keinoin, eli kyseessä ei ole geenimanipulaatio”, Yngveson täsmentää.

Saksalainen kasvinjalostusyritys KWS on työskennellyt PollenPlusTM-ominaisuuden parissa vuosia. Yritys jatkaa lajikkeiden kehittämistä yhä satoisammiksi ja taudinkestävämmiksi.

PollenPlusTM on ominaisuutena melko haastavaa jalostaa eri lajikkeisiin eikä se lähellekään kaikissa toimi toivotun mukaisesti.

”Vain ne lajikkeet tuodaan markkinoille, joilla on kiistaton PollenPlusTM-vaste”, Yngveson vakuuttaa.

Tilasiemeneltä saatavat PollenPlusTM -lajikkeet:

KWS Livado - Todella satoisa lajike, laon- ja talvenkestävyydeltään priimaa.

KWS Binntto – Huippusatoisa ja myllylaadultaan erinomainen.

KWS Edmondo – Erittäin satoisa ja lujakortinen. Saatavilla heti toimitukseen!

KWS Eterno – Huippusatoisa ja melko lyhytkortinen.

KWS Trebiano – Lupaava uutuuslajike! Talvehtinut hyvin Tilasiemenen omissa kokeissa.