Uutuuslajike Niklas on koko Suomen laatukaura

Erityisesti myllykauran tuotantoon sopiva Niklas pääsee käytännön viljelyyn tänä vuonna. Sen satoisuus ja jyväkoko ovat vailla vertaansa aikaisten kaurojen luokassa.

Jalostettu myllyteollisuuden tarpeisiin

Niklaksen sadon laatu on erinomainen ja aikaisten kaurojen parhaimmistoa. Tuhannen jyvän paino on aikaisten lajikkeiden korkein ja jyväkooltaan tämä laatuvalinta on useita myöhäisempiäkin myllykauralajikkeita isompi.

- Niklas on jalostettu elintarviketeollisuutta varten ja yksi sen avainominaisuuksista onkin hyvä seulonta-aste eli alle 2 mm:n jyvien osuus sadosta on pieni, kertoo kauran jalostaja Leena Pietilä.

Tällä myllykauralla on myös hehtolitrapaino kohdillaan sekä valkuais- ja rasvapitoisuudet keskimääräistä parempia.

- Elintarviketeollisuus haluaa kauran olevan suurijyväistä ja sopivan muotoista, mutta myös ohutkuorista ja vaalean väristä. Niklas täyttää kaikki vaatimukset kirkkaasti, kertoo Pietilä.

Koko Suomen laatukaura

Niklas on kasvuajaltaan vain päivän suosittua Meeri-kauraa myöhäisempi, mutta satotasoltaan aivan omaa luokkaansa. Ensimmäistä kertaa tänä keväänä laajaan viljelyyn saatavan laatulajikkeen satotasot ovat virallisissa lajikekokeissa rikkoneet 6 000 kg/hehtaari.

Tämän laadukkaan, erityisesti myllykäyttöön soveltuvan kauran tuotanto on mahdollista koko Suomessa. Niklas on laonkestävyydeltään hyvä ja se sopii hyvin kaikille maalajeille.

- Niklas menestyy kauran päätuotantoalueen multavilla ja eloperäisillä mailla. Kasvunsääde varmistaa laadukkaan sadon, kun kasvusto on oikein rehevää, kertoo Pietilä.

Lähde: Boreal Kasvinjalostus Oy