Uutiset


Symbios vakuuttaa viljelijän varmuudellaan

Janakkalalainen sopimustuottaja Heikki Perälä sai viljelyyn kasvukaudelle 2023 odotetun uutuuslajikkeen Symbios-rehuherneen. Siementuottajana Perälä saa ensimmäisenä uudet lajikkeet viljelyyn ja hyödynnettyä niiden satopotentiaalin sekä paremmat viljelyominaisuudet. Symbios oli lajikkeena mieluinen ottaa viljelyyn, kun tiedossa oli sen olevan yhtä lujakortinen ja varma viljeltävä kuin Astronautekin, jota Perälä on pääosin tähän mennessä viljellyt.

Uutuuslajike Symbios on varma ja vakaa keltainen herne

Astronaute- herne alkoi pärjäämään lupaavasti ympäri Eurooppaa heti tullessaan markkinoille. RAGT-kasvinjalostuksella havaittiin suuren suosion pohjautuvan kaikilla markkinoilla vakaaseen ja varmaan sadontuottoon, joten siihen aiottiin tähdätä täysillä myös seuraavan lajikkeen kohdalla. Tämän jalostustyön seurauksena syntyi keltasiemeninen rehuherne Symbios, joka on ollut kärkipään sadontuottaja kokeissa ympäri Eurooppaa. RAGT:n tuoteryhmäpäällikkö Cyril Gallien kertoo Symbiosin ominaisuuksista, jotka tekevät siitä erinomaisen hernelajikkeen.

Tuusulalainen viljelijä Mikko Peuranpää: Inka on tasaisen varma laatukaura

Tuusulalainen Mikko Peuranpää viljeli viime kesänä ensimmäistä kertaa Tilasiemenen uutuutta, Inka-kauraa. Viime kasvukausi oli haastava ja kaksijakoinen, kun alkukesä oli hyvin kuiva ja loppukesä sateinen. "Inka selvisi hienosti näistä molemmista ääripäistä", Mikko Peuranpää sanoo. Inka on viljelyvarma myöhäinen elintarvike- ja rehukaura. Sillä on pitkähkö korsi ja syvä juuristo, joten se kestää kuivuutta ja poikkeuksellisia kosteusoloja paremmin kuin moni muu lajike.

Maailman aikaisimman ohran siementuotantoa Arto Virtasen tilalla

Uusi monitahoinen Lene-ohra tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia viljelyyn aikaisuudellaan. Salon Perniössä Arto Virtanen sai Lenestä erinomaista siemensatoa vaikeissa olosuhteissa. Kuivan kasvukauden haasteisiin vastattiin altakastelulla, mikä osaltaan mahdollisti hyvän sadon. Huhtikuun loppupuolella kylvetyn kasvuston puinneille päästiin jo heinäkuussa.

Rehuohra Conan kokeiluun Nikkilän maitotilalla

Hämeenkyröläisellä Nikkilän maitotilalla viljeltiin uutta Conan rehuohraa viime kesänä. Conanissa tilan isäntää Jyrki Nikkilää viehättää lajikkeen korkea valkuaispitoisuus ja hehtolitrapaino, jotka ovat nautojen ruokinnassa rehuohralta tavoiteltavia ominaisuuksia. Myös pitkä korsi ja kaksitahoiseksi aikainen kasvuaika kiinnostavat, koska tämä tarkoittaa runsaan olkisadon korjuuta aikaisin hyvissä oloissa.


Viljelijähaastattelu: RGT Planet on monipuolinen lajike viljelyyn

Loimaalla maata viljelevät Mikko ja Raija Savolainen ottivat muutaman vuoden tauon jälkeen kasvukaudelle 2023 viljelyyn ohraa ja päätyivät RGT Planet-mallasohralajikkeeseen. Lajikevalinnan tärkeimpiä syitä olivat lajikkeen laajat käyttökohteet. RGT Planet kelpaa niin vientiin kuin Suomeen mallasohraksi, on erinomainen tärkkelysohralajike ja myös oivallinen rehuohralajike.


Hyvät ominaisuudet houkuttelivat Lahtia viljelemään uutta Luukas-kauraa

120 hehtaarin viljatilaa viljelevät Jouni ja Tuomas Lahti Janakkalasta kiinnostuivat uudesta aikaisesta kauralajikkeesta Luukaksesta sen tullessa viljelijämyyntiin ensimmäistä kertaa keväälle 2023. Lahti sai hankittua Luukas-kauraa kokeiluun 6 hehtaarin alalle lähellä sijaitsevalta Pelto-Paturin pakkaamolta. Lahden tilalla viljellään kauraa suurimoksi ja puinnit pyritään aloittamaan aikaisella kauralla. Luukasta haluttiin viljelyyn, koska siinä yhdistyivät niin elintarvikekelpoisuus, vahva korsi kuin aikainen kasvuaika. Vastasiko Luukas odotuksiin - lue Lahtien haastattelu!

Syysruisvehnässä potentiaalia Anoran viljelysopimuksiin

Hankintapäällikkö Kari Kiltilä kertoo, että haastavien kesien jatkuessa Anora on aktiivisesti pyrkinyt saamaan uusia kasvilajeja mukaan prosesseihin. Tällä hetkellä lupaavimpana uutena lajina näyttäytyy syysruisvehnä, joka on satovarma kasvi ja jolla ei ole sitkoa haittaamassa teollisuusprosessia toisin kuin vehnällä. Ulkomailta tuoduista ruisvehnäeristä on tehty jo testejä ja marraskuun 2023 aikana on tarkoitus ajaa testieriä läpi prosessista Suomessa tuotetulla ruisvehnällä. Jos kaikki menee suunnitellusti, niin kevättalvella 2024 on tarkoitus aloittaa viljelysopimusten teko jo kasvussa olevista ruisvehnäkasvustoista. Alustavasti Kiltilä lupaa mahdollisen hinnoittelun osuvan vehnän ja ohran hinnoittelun välimaastoon.