KWS Fantex sopii sikatilan viljelykiertoon

Aurassa sijaitsevalla Krookan tilalla viljeltiin kaksitahoista KWS Fantexia viime kesänä lähes 100 hehtaarin alalla. KWS Fantex oli tilalla viljelyssä toista vuotta ja lajiketta tullaan viljelemään myös jatkossa. Sikatilan viljelyssä ohrantuotanto rehuksi on pääosassa, mutta tilalla viljellään monipuolisesti muitakin viljelykasveja.

Krookan tilalla on viljelyalaa yhteensä noin 330 hehtaaria, josta enin osa 150 hehtaaria oli ohralla, 90 hehtaaria vehnällä, 25 hehtaaria öljykasveilla, 25 hehtaaria heinällä ja 15 hehtaaria valkuaiskasvien tuotannossa.

KWS Fantex oli meillä viljelyssä nyt toista vuotta. Lajikkeen satoisuus ja korrenlujuus ovat erittäin hyviä ominaisuuksia”, viljelijä Matti Antikainen toteaa. Vuotta aiemmin KWS Fantexia viljeltiin tilalla noin 60 hehtaarilla. Tällöin jälkiversonta oli yleinen kasvukauden ongelma, mutta Antikaisen KWS Fantex säästyi siltä ja lajikkeella päästiin 6 000–7 000 kilon keskisatoihin.

Ohran kylvöä ei kannata tehdä riskillä

Tilalla päästiin aloittamaan ohrankylvö vasta kesäkuun puolella, koska kevät oli olosuhteiltaan vaikea. ”Saa mennä 20 vuotta taaksepäin, että vastaavaa kevättä viljelijän näkökulmasta tulee vastaan”, Antikainen tuumii. ”Ohralla pellolle ei voi riskillä mennä. Kylvötöitä ei voitu aloittaa ennen kuin toukokuun märkyydestä oli päästy, sillä ohra ei kestä maan märkyyttä kylvöjen aikaan yhtään.”  

KWS Fantex -alasta noin kolmasosa oli syksyllä kynnetty, kolmasosa kevytmuokattu ja kolmasosa kylvettiin sänkeen. ”Eroja näiden välillä ei huomannut. Syyskultivoidut menestyivät kuitenkin siinä missä muutkin.” Maalaji KWS Fantex -lohkoilla oli hietasavea. Kylvösiemen hankittiin Tilasiemen-pakkaamo Siementila Salo Oy:stä Mellilästä ja siementä käytettiin 275 kiloa hehtaarille. Typpeä laitettiin kylvön yhteydessä vähän vähemmän noin 110 kiloa hehtaarille. ”Tällä ennakoitiin sitä, ettei kasvustosta tule liian vahvaa eikä näin tänä vuonna käynytkään.” Lohkot olivat saaneet muokkauksen alle sianlietettä, joten vanhaa voimaa KWS Fantex-lohkoilta myös löytyi.

KWS Fantex orastui erinomaisesti ja näyttivät kahden viikon jälkeen kylvöstä hyviltä”, Matti Antikainen kertoo. Rikkojen torjunta tehtiin Zyparilla ja lohkot saivat myös hukkakaura-aineen. ”Tautiaineita ei ajettu, vaikka tänä vuonna se olisi voinut olla tarpeen.” Noin 20 prosentille ohrista annettiin ennen juhannusta Salpietaria sata kiloa hehtaarille. ”Lisäksi huonomman näköisille ohrille annettiin vielä lisätyppeä, joka oli tänä vuonna hyvä ratkaisu ja pelasti osan kasvustoista.”

KWS Fantexin viljely jatkuu

Kasvukausi oli Antikaisen mukaan äärimmäisen hankala, kun äärimmäisestä märkyydestä mentiin äärimmäiseen kuivuuteen. ”Ohra ei tykkää vesimassoista. Ennen juhannusta Aurassa satoi maltillisesti 25 milliä, juhannuksena ukkoskuurossa 60 milliä ja heinäkuun aikana tasaisemmin noin 40 milliä.”

Ohria päästiin Krookan tilalla puimaan syyskuun alkupuolella. KWS Fantexin keskisadoksi saatiin reilu 3 000 kiloa hehtaarilta hehtolitrapainon ollessa noin 65 kiloa. ”Viimeisin sato ei ole lajikkeen ongelma ja KWS Fantexin viljely meillä jatkuu”, Antikainen kertoo.

>> Lue lisää lajikkeesta