Puhdaskauran markkinat ovat kovassa kasvussa

Puhdaskauran viljely vaatii erityistä osaamista ja ylimääräisiä panostuksia, mutta onnistuessaan tuo viljelijälle selvää lisäarvoa. Oikealla lajikevalinnalla lisätään viljelyvarmuutta ja luodaan edellytykset runsaalle laadukkaalle sadolle. Helsingin Mylly suosittelee puhdaskauran sopimusviljelijöilleen Tilasiemenen Mattya, Niklasta, Oivaa ja Avenueta.

Gluteenittoman eli puhdaskauran markkinat ovat maailmalla kovassa kasvussa. Etenkin kaksi viime vuotta ovat olleet kovan kasvun aikaa. Suomi on vastannut kysyntään kasvattamalla puhdaskauran tuotantokapasiteettiään. Ensi vuodesta alkaen maassa toimii jo kolme puhdaskauraa jalostavaa myllyä.

Viljelijältä puhdaskauran tuottaminen vaatii tarkkuutta, järjestelmällisyyttä sekä ylimääräistä panostusta. Onnistuessaan puhdaskaurasato tuo viljelijälle kuitenkin selvää lisäarvoa ja myllyille korkealaatuisen, erityisruokavalioisillekin sopivan raaka-aineen.

Puhdaskauralta vaaditaan samoja ominaisuuksia kuin myllykauralta yleensäkin, kuten isoa ja tasakokoista jyvää, korkeaa tuhannen jyvän painoa sekä hehtolitrapainoa ja ohutkuorisuutta. Tämän lisäksi on vielä tiukka puhtausvaatimus: muita viljan jyviä ei saa olla kahta kappaletta enempää yhdessä kaurakilossa.

Taatakseen kauran puhtauden viljelijä ei voi viljellä tilalla lainkaan muita viljoja eli ohraa, vehnää tai ruista. Lisäksi tilalla pitää olla oma puimuri, asianmukaiset varastot ja puhtaat siemenet.

”Viljelijä voi käyttää joko omaa tai sertifioitua siementä, mutta ainakin meillä viljelijät ovat erittäin innokkaita sertifioidun siemen käyttäjiä”, Pekka Kultti Helsingin Myllyltä kertoo.

Kultti vastaa Helsingin Myllyn Vaasan toimipisteen viljan hankinnasta ja on itsekin puhdaskauran viljelijä. Omalle tilalleen hän hankkii kylvösiemenet Kiikan Tilapakkaamolta. Pakkaamo kuuluu Tilasiemen-ketjuun, jonka kanssa Helsingin Mylly on tehnyt pitkään yhteistyötä. Kiikan pakkaamolta järjestetään puhdasta siementä myös useille Helsingin Myllyn sopimusviljelijöille.

Kultin mukaan moni suosii ostosiemenentä siksi, että voi olla varma siemenen puhtaudesta. Toisaalta myös halu kokeilla uusia lajikkeita innostaa siemenen ostoon. Yhteistä puhdaskauran viljelijöille on innokkuus panostaa viljelyyn täysillä.

”Puhdaskaura on erikoisviljelyä, jossa lopputuotteelle on luvassa normaalia selvästi korkeampi hinta. Tämä kannustaa viljelijöitä panostamaan viljelyvarmuuteen. Viljelijänä ajattelen, että hyvien myllyviljaominaisuuksien ohella satoisuus ja viljelyvarmuus ovatkin lajikkeen tärkeimpiä ominaisuuksia.”

Helsingin Mylly on koonnut sopimusviljelijöillensä lajikesuositukset, joilla kannustetaan viljelemään tiettyjä, hyväksi osoittautuneita myllyviljalajikkeita. Puhdaskauran suosituslistalta löytyy tuttuja Tilasiemenen lajikkeita kuten Matty ja Niklas. Myös uudemmat tuttavuudet, Avenue ja Oiva, löytyvät listalta. Kultti viljeli Avenueta menneenä kasvukautena hyvin tuloksin.

”Pyrin aina kokeilemaan uusia lajikkeita, jotta voin kertoa sitten kokemuksista muille. Avenuen reiluun kuuden tonnin keskisatoon ja isoon jyväkokoon olen tyytyväinen, vaikka kesä oli kauralle haasteellinen. Aion tuplata sen viljelyalan ensi vuonna”, Isossakyrössä viljelevä Kultti kertoo.

Niklasta hän kehuu satoisaksi ja laadukkaaksi varhaisen kasvupään kauraksi, jota voi viljellä aina Pohjois-Pohjanmaan korkeudella saakka. Matty vaatii Niklasta pidemmän kasvuajan, mikä kannattaa ottaa huomioon viljelyaloja suunnitellessa.

”Etelä-Suomessa Mattyä voi hyvin kylvää isoille pinta-aloille, mutta pohjoisempana riskiä kannattaa jakaa ja viljellä Mattyn rinnalla varhaisempaa lajiketta. Matty palkitsee viljelijän satoisuudellaan, laadullaan ja hyvänmallisella hyvällään. Sen laatu on myös pysynyt haastavinakin vuosina hyvänä – kuten viime kesänä”, Kultti tiivistää.

Kuva: Pekka Kultti

Kuva: Pekka Kultti