Astronautella satokisan voitto ja Suomen ennätys

27.09.2018

Käytännön Maamiehen satokilpailussa saavutettiin 6 017 kilon hehtaarisato rehuherneellä, vaikka kasvukausi 2018 oli kuiva ja kuuma. Kuuden tonnin hernesato oli samalla uusi Suomen ennätys.

Käytännön Maamies -lehden perinteisessä satokilpailussa kisattiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa herneellä. Rehuteollisuuden tavoitteena on korvata ulkomainen soija herneellä ja härkäpavulla. Erityisesti rehuherneelle olisi paljon enemmän kysyntää kuin mitä hernettä edes viljellään. Sen viljelytekniikasta kaivataan kuitenkin tietoa, sillä satovaihtelut ovat suurempia kuin viljoilla. Uudet rehuhernelajikkeet ovat aiempaa viljelyvarmempia ja satoisempia, mutta vanhat asenteet jarruttavat viljelyhalua, vaikka viljely onkin varsin kannattavaa.

KM:n hernekilpailun suurimman sadon, 6 017 kg/ha, sai jalasjärveläinen Juho Kiviniemi Astronaute-lajikkeella. Kiviniemi viljelee hernettä A-Rehulle.

”Herne palaa tilalle broilerinrehun joukossa”, Kiviniemi kertoo. Tilalla tuotetaan broilerinlihaa Atrialle. Lisäksi herne on hyvä kasvi viljelykiertoon, Kiviniemi lisää.

Herne pärjäsi yllättävän hyvin kuivuudesta ja kuumuudesta huolimatta. Kilpailun keskisato oli yli neljä tonnia. Kasvustot tuleentuivat tasaisesti ja ne oli helppo korjata.

Juho Kiviniemi viljeli Astronaute-rehuhernettä 11 hehtaarin alalla Jalasjärvellä. Keskisato oli noin 5,7 tonnia. ProAgrian neuvoja Juha Mäkelä mittasi gps-laitteella pellosta hehtaarin alan, joka puitiin ja punnittiin. Sadosta otettiin kosteus- ja laatunäyte, jotka analysoitiin A-Rehun laboratoriossa. Hehtaarisato laskettiin 15 prosentin peruskosteudessa. (Kuva: Käytännön Maamies)
Juho Kiviniemi viljeli Astronaute-rehuhernettä 11 hehtaarin alalla Jalasjärvellä. Keskisato oli noin 5,7 tonnia. ProAgrian neuvoja Juha Mäkelä mittasi gps-laitteella pellosta hehtaarin alan, joka puitiin ja punnittiin. Sadosta otettiin kosteus- ja laatunäyte, jotka analysoitiin A-Rehun laboratoriossa. Hehtaarisato laskettiin 15 prosentin peruskosteudessa.

(Kuvat: Käytännön Maamies)