Jatkuvasti kehittyvää pakkaamotoimintaa Salossa

Aki Riski aloitti viljelijäuransa 1994 sukupolvenvaihdoksella isovanhempiensa tilasta ja tänä vuonna onkin juhlavuosi, kun tilalla tehtiin kolmannet kymmenennet kylvöt omiin nimiin. Aloittaessa viljelypinta-alaa oli vain kaksitoista hehtaaria ja Riski työskenteli ennen pakkaamotoimintaa monipuolisesti tilan ulkopuolella niin maataloussihteerinä, konekauppiaana kuin yksityisenä neuvojanakin.

Siementuotanto tilalla aloitettiin sopimustuottajana ensin Hankkijalle ja muutaman vuoden päästä Tilasiemenelle. Vajaan kymmenen vuoden sopimustuotannon jälkeen tarjoutui mahdollisuus lähteä osaksi Tilasiemen-ketjua. ”Tilasiemeneltä puuttui pakkaamo tältä suunnalta. Tätä ihmettelin ääneen ja seuraavaksi huomasinkin allekirjoittavani pakkaamosopimusta”, muistelee Riski. Pakkaamotoiminta käynnistettiin vuonna 2012 vuokratiloissa Salon Halikossa. Akin puoliso Johanna jäi 2016 pois palkkatöistä ja työskentelee nykyään myös päätoimisesti tilalla.

Työhistoria toi Riskille laajat verkostot läpi paikallisen viljelijäkentän, joiden merkityksen pakkaamotoiminnan aloittamiselle hän kokee tärkeäksi. Viljelijä kuvailee myös tilan historian mahdollistavan parhaan mahdollisen yhteyden pakkaamon ja viljelijöiden tarpeiden välille: ”On kokemusta ja näkemystä tavallisenkin tilan arjesta.”

Vahva yhteistyö mahdollistaa pakkaamon toiminnan

Toiminta on laajentunut noista ajoista merkittävästi ja nykyään pakkaamolle tuotetaan siemenviljaa omalla tilalla runsaan 200 hehtaarin alalla ja sopimustuotantoa on osapuilleen saman verran. Sopimustuottajat ovat kaikki nykyisen Salon alueelta, joskin eri puolilta laajaa kaupunkia. ”Pitkäaikaiset vuokrasuhteet ovat mahdollistaneet pakkaamotoiminnan laajentamisen ja pitkäjänteisen viljelyn, sekä vakiintuneet sopimustuottajat järkevän lajikkeiden viljelyttämisen”, kiittelevät Aki ja Johanna yhteistyökumppaneitaan.

Pakkaamon toiminta muuttui merkittävästi vuonna 2020, kun uudet pakkaamo- ja varastotilat valmistuivat 110-tien varteen Halikkoon. ”Logistisesti erinomainen sijainti, modernit laitteet ja hyvä vastaanottokapasiteetti”, summaa yrittäjä uusien pakkaamotilojen vahvuuksia. Investoinnilla pakkaamon toiminta saatiin keskitettyä saman katon alle ja modernit tuotantolinjat tulivat takaamaan laatua ja tehostamaan työskentelyä. Nykyisellään pakkaamo käy kauppaa muiden Tilasiemen-pakkaamojen kanssa, paikallisten maatalouskauppojen kanssa ja tärkeimpänä suoraan viljelijöille. ”Yhteistyötä on joka suuntaan, ja sitä täytyy vaalia jatkossakin”, kiteyttää Riski.

Ratkaisuja haasteisiin pakkaamon avulla

Monipuolisen työhistoriansa aikana Aki Riski on päässyt todistamaan vahvaa rakennemuutosta maataloudessa. Jatkajien löytyminen onkin hänen mukaansa suurin maataloutta koetteleva haaste tänä päivänä. ”Tilakoon kasvu vaatii riskinsietokykyä ja siihen lisätään vielä sääriski ja poliittinen riski”, pyörittelee Aki. Vaihteleviin sääolosuhteisiin varautumisessa viljelijä näkeekin tulevaisuudessa isossa roolissa olevan vedenhallinnan sekä syyskasvien hyödynnyksen. 

Myös oikeat lajikevalinnat nousevat tärkeään rooliin: ”On aina palkitsevaa löytää asiakkaalle ratkaisuja ja onnistumisia kattavan laji- ja lajikevalikoimamme avulla”, summaa Aki Riski pakkaamon roolia viljelijöiden yhteistyökumppanina.

Johanna ja Aki Riski
Johanna ja Aki Riski

>> Tilasiemen-pakkaamo Aki Riski