RGT Planet on viljelyvarma lajike poikkeuksellisissakin kasvuolosuhteissa

08.12.2020

Juha Wickström viljelee RGT Planet -ohraa Salon Särkisalossa.

”Olen viljellyt RGT Planetia nyt neljä vuotta ja näihin on mahtunut sääolojen suhteen hyvinkin vaihtelevia vuosia. Kokemuksen perustella lajike on viljelyvarma ja menestyy haastavissa sääoloissa.”

Satoisuus tärkeä ominaisuus

RGT Planetia oli tilalla tänä vuonna kylvössä 30 hehtaarilla. RGT Planet otettiin mukaan viljelyyn melko pian lajikkeen tultua markkinoille.

”Etsin uusia hyviä lajikkeita aina korvat höröllä”, Juha Wikström kertoo. ”Lajikkeen satoisuus on meillä määräävä tekijä lajikkeiden valinnassa.”

Siemen hankittiin paikalliselta Tilasiemen-pakkaamo Aki Riskiltä. Viime vuosi yllätti positiivisesti jopa 7 000 kilon hehtaarisadoilla ja yleisesti RGT Planetia on saatu tilalla 4 000 - 7 000 kiloa hehtaarilta.

”RGT Planet pärjää satoisuudellaan ja on meillä viljelyksissä olleista kaksitahoisista selkeästi satoisin.” Tilalla on viljelyksessä myös monitahoisista ohrista Uljasta noin kymmenellä hehtaarilla.

Kastelulla apua kuivaan alkukesään

Meren läheisyydessä sijaitseva 20 hehtaarin RGT Planet -lohko sadetettiin alkukesän kuivuuden pakottamana.

”Tämä on ollut eriskummallinen vuosi”, Wikström pohtii. ”Keväällä pellot olivat veden kyllästämät, mutta pitkän sateettoman jakson jälkeen kasvit kärsivät kuivuudesta. Pelto kasteltiin kevyesti noin 25 millillä kesäkuun alussa.”

Tilan lähes 200 hehtaarin viljelyalalla maalajit vaihtelevat paljon.

”Maalajit vaihtelevat rannikolle tyypilliseen tapaan korkeuskäyrän mukaan.”

Merenrannan liepeillä olevat alueet ovat liejusavisia ja multavampia, ja maan noustessa maalajit muuttuvat jäykemmiksi saviksi päätyen hiesuisiksi kivisiksi karikoiksi. Kastellulla RGT Planet -lohkolla maalajit vaihtelivat hiue- ja liejusaven välillä.

”RGT Planet soveltuu kuitenkin kokemukseni mukaan hyvin eri maalajeille.”

Viljely onnistuu yksinkertaisella reseptillä

RGT Planet -lohko sai syksyllä sianlietteen, jolloin se myös kynnettiin syyskylvöjä varten, mutta märän syksyn vuoksi syyskylvöjä ei päästy tekemään. Keväällä pelto muokattiin S-piikkiäkeellä ja kylvettiin toukokuun 10. päivä. Äitienpäivän jälkeen tulivat pellon pinnan kuorettavat sateet, noin 20-30 milliä. Pinta jyrättiin auki, jonka jälkeen RGT Planet -lohko orastui tasaisesti. Kylvön yhteydessä RGT Planet sai 100-110 kiloa typpeä hehtaarille sianliete mukaan lukien ja juhannuksen aikaan oraille ajettiin lisätyppeä 25-30 kiloa hehtaarille. 3-lehtiasteella kasvusto ruiskutettiin Moddus Evolla, jolla pyrittiin edistämään kasvuston pensomista. Rikkakasvi- ja tautitorjunta tehtiin normaaliin tapaan.

”Rehevillä mailla runsaalla typpilannoituksella kannattaa laittaa korrensäädettä, erityisesti jos typpeä laitetaan 130-140 kiloa hehtaarille”, isäntä neuvoo.

”Lajike on viljelyvarma eikä ole pettänyt kertaakaan”, Juha Wikström toteaa. ”Tänä vuonna viljelyssä kikkailtiin, mutta viljely onnistuu myös yksinkertaisemmalla reseptillä.”

RGT Planet puitiin elo-syyskuun vaihteessa. Keskisatona saatiin noin 4 500 kiloa.

Lisätietoja RGT Planetista