SU Toppuksella viljelyvarmuutta vaihteleviin olosuhteisiin

Ruotsissa ruisvehnän lajikekokeiden parhaan satotason tuottanut SU Toppus on vielä uutuus Suomen markkinoilla, mutta Sami Yli-Huumo on ottanut lajikkeen viljelyyn ennakkoluulottomasti. Seinäjoella reilua sataa hehtaaria viljelevä Yli-Huumo on todennut ruisvehnän olevan satovarma valinta vaikeisiinkin kasvuolosuhteisiin. Tilalla on viljelty niin syysvehnää kuin ruistakin, mutta kokemukset ruisvehnästä ovat erottuneet edukseen. Ruista lyhyempi ja vahvempi korsi on pitänyt ruisvehnän pystyssä, ja Yli-Huumo on todennut sen olevan helppo viljeltävä syysvehnää paremman talvenkestävyyden ansiosta.

SU Toppus valikoitui tilalle lajikkeeksi Siementila Salon valikoimasta syksyllä 2021 lajikekokeiden ja suositusten perusteella. Lajikeuutuudessa kiinnosti erityisesti vahva korsi, joka oli Yli-Huumon edellytyksenä karjanlannan käytön takia. SU Toppuksen satopotentiaali ratkaisi lopulta viljelijän lajikevalinnan: ”Toppus on satoisa lajike, ja rehukasvilla haetaan kiloja”. Yli-Huumon tilalla kasvava ruisvehnä meneekin tutulle sikatilalle rehuksi.

 

Lisää ruisvehnää viljelyyn hyvien kokemusten kautta

Viime kasvukaudella Yli-Huumo kokeili ruisvehnää kahdenkymmenen hehtaarin alalla ja hyvät kokemukset viljelystä sekä yli 6 000 kilon keskisato rohkaisivat kylvämään viime syksynä jo neljänkymmenen hehtaarin alan SU Toppusta. Luottoa ruisvehnään on kasvattanut erinomainen talvehtiminen molempina vuosina, vaikka talvet olivat Yli-Huumon mukaan Seinäjoella varsin erilaiset.

Ruisvehnää kasvaa nyt lohkolla, jonka savisuus olisi tehnyt kuivana kasvukautena hallaa kevätviljoille, mutta SU Toppuksen kasvusto näyttää juhannuksen jälkeen vahvalta. Syksyllä 2022 lohkolta puitiin ruis, jonka jälkeen maa kynnettiin ja äestettiin, ja ruisvehnää päästiin kylvämään 250 kg/ha syyskuun neljäntenä päivänä. Yli-Huumo on pyrkinyt kylvämään syyskasvit mahdollisimman aikaisin varmistaakseen syksyn kasvun. Ennen talvea SU Toppus sai alleen pelkkää naudan lietelantaa ja apulannat ajettiin vasta keväällä. Huhtikuun puolessavälissä ruisvehnälle annettiin lisävoimaksi salpietaria 280 kiloa hehtaarille.

Toukokuun puolessavälissä ruisvehnästä torjuttiin rikkakasvit Broadwaylla. Yli-Huumo on kokeillut rikkatorjuntaa myös syksyllä, mutta on todennut kevättorjunnan olevan oikea vaihtoehto ruisvehnälle. Muita kasvinsuojelutoimenpiteitä ei SU Toppukselle ole tilalla tehty puhtaan ja vankan kasvuston perusteella.

Vuosi sitten sateet myöhästyttivät tuleentuneen ruisvehnän puintia ja sadonkorjuuseen päästiin syyskuun alkupuolella. Kasvustossa on viljelijän mielestä kesäkuun lopulla potentiaalia ainakin vuoden takaiseen kuuden tonnin satotasoon kuivasta kesästä huolimatta.  Ilman yllättäviä muutoksia Yli-Huumo arvelee ruisvehnän olevan puitavissa jo elokuun puolella, jonka jälkeen lohkolle on tarkoitus ehtiä kylvämään jälleen syyskasvi. Säistä riippuen tarkoituksena on kylvää jopa puolet alasta syksyllä ja SU Toppus on vakiinnuttanut asemansa tilan kasvivalikoimassa.

 

>> SU Toppus, tutustu ja pyydä tarjous!