Hausjärven Oitissa palattiin vuosien tauon jälkeen takaisin kauranviljelyyn. ”Tilan tuotannossa pääpaino on mallasohrilla ja myllyviljoilla”, kertoo viljelijä Timo Kanerva. ”Vuosina jolloin maahan ei saada riittävästi syyskylvöisiä, olisi ohraa mielestäni muuten turhan paljon.” Jatkossa on tarkoitus opetella lisäksi herneen ja härkäpavun viljelyä osaksi monipuolisempaa viljelykiertoa. ”Myös kumina on ollut muutaman vuoden mukana osana kasvivalikoimaa.” Kanerva pyörittää maatalousyhtymää yhdessä enonsa kanssa ja viljelyssä tilalla on vuokramaineen noin 220 hehtaaria.
Vaikea kasvukausi toi Pertun parhaat puolet esiin
”Perttuun päädyttiin, koska halusin viljelyyn melko aikaisen ja lujakortiseksi osoittautuneen lajikkeen.” Siemen hankittiin Tilasiemen-pakkaamo Pelto-Paturi Oy:stä Janakkalasta. Perttua kasvaa tilalla nyt noin 18 hehtaarin lohkolla. ”Lohko on maalajiltaan Hausjärvelle tyypillinen sekoitus hiesua ja hiesusavea multavuuden vaihdellessa lohkon sisällä melko paljon.”
”Perttu-lohko oli talven yli ohransängellä ja keväällä pelto ajettiin rikki lautasmuokkarilla sekä äestettiin kertaalleen. Kylvämään päästiin 7.5. juuri muutamaa päivää ennen takatalvea lumisateineen”, Kanerva kertoo. Siementä käytettiin 195 kiloa hehtaarille ja typpeä meni 110 kiloa hehtaarille. ”Kesä ja kevät ovat kohdelleet kaikkia kasveja aika kovalla kädellä. Takatalven alle kylvettynä Perttumme kuorettui rankasti. Kävimme jyräämässä pintaa rikki, vaikka kaura yleensä tuleekin ”koppuran” läpi aika hyvin.” Orastumiseen tuli kuitenkin eriaikaisuutta, joka näkyi selvästi läpi kasvukauden. ”Kuivuus ja kuumuus kiihdyttivät kasvua vähän turhan paljon, ja varmasti söi sadosta kiloja”, Kanerva arvioi.
”Kasvinsuojelussa mentiin pensonnan lopulla Tooler Heavylla ja ripauksella Trimaxxia. Kukinnan aikaan ajettiin vielä Juventusta, kun kelit alkoivat olla taudeille suotuisia.” Pertun taudinkestävyys on aikaisten lajikkeiden parhaimmistoa. Myöskään lakoa pellossa ollut yhtään, vaikka vettä tuli kesällä välillä rankastikin.
Sato yllätti positiivisesti
Perttu puitiin sateiden välissä syyskuun 7.- 9. päivä. ”Satotaso oli positiivinen yllätys”, viljelijä kertoo. Hehtolitrapainon perusteella Pertun keskisato oli noin 5,8 tonnia hehtaarilta ja laadultaan myllykauran vaatimukset täyttävää. Vaikka Pertusta ei ole tilalla vielä paljon kokemusta, on pääpiirteissään se, mitä lajikkeelta odotettiinkin toteutunut. ”Kasvusto pysyi hyvin pystyssä ja lakoa esiintyi puinnin aikaan vain hieman päisteissä. Perttua varmasti kylvetään tulevinakin vuosina”, Timo Kanerva toteaa.