LG Architect

Uutuus! Myös luomuna!

LG Architect on uutuussyysrapsi, jonka syyskasvu on nopeampaa kuin monilla muilla Suomessa viljellyillä lajikkeilla. Tästä ominaisuudesta on etua varsinkin kylvön viivästyessä tai silloin kun lämpösummaa kertyy syksyllä niukasti. 

LG Architect on hybridilajike, joka on niittänyt mainetta ympäri Eurooppaa. Lajikkeessa yhdistyvät talvenkestävyys, satoisuus, korkea öljypitoisuus sekä hyvä taudinkestävyys. Lajike on lisäksi varisemista kestävä.

Alkuperä ja lajikeoikeudet
Jalostaja Limagrain. Lajikeoikeudet Suomessa omistaa Boreal Kasvinjalostus Oy.
LG Architect-lajiketta on Suomessa testattu jalostajankokeissa ja demoviljelmillä vuodesta 2017. Virallisissa kokeissa lajike aloitti syksyllä 2018.
Kasvuaika
Kasvuajaltaan LG Architect on hiukan aikaisempi kuin esim. puolikääpiölajike Thure.
Sato
LG Architect-lajike on erittäin satoisa lajike, jolla on korkea öljypitoisuus. Lajike on lisäksi varisemista kestävä eli lidut eivät aukeile ennenaikaisesti ja varista siemeniä maahan. Jalostajankokeissa sekä demoviljelmillä LG Architect on osoittautunut erinomaiseksi talvehtijaksi.
Korsi
LG Architectilla on vahva varsi ja hyvä laonkestävyys.
Taudinkestävyys
Kasvunsääteen käyttö syksyllä on kaikilla syysrapseilla lähes välttämätön talvehtimista varmistava toimenpide! Onnistunut kasvinsuojelu varmistaa syysöljykasvien sadontuottoa. Kasvinsuojelussa tulee ottaa huomioon niin rikka-, tuholais-, kuin tautitorjuntakin.
Käyttötarkoitus
Kasviöljyteollisuus
Viljelyohje
Suositellaan vyöhykkeille I - II. Syysrapsi menestyy eteläisessä Suomessa.

Lohkovalinnassa tulee ottaa huomioon samoja asioita kuin syysviljojen viljelyssäkin. Parhaiten syysöljykasvit menestyvät kivennäismailla.

Suomessa suositeltu kylvöajankohta syysrapsille on elokuun alku. Mikäli LG Architect kylvetään aivan elokuun alussa ja syksy on lämmin, voidaan kasvunsäädekäsittelyjen avulla varmistaa LG Architect-lajikkeen kasvupisteen pysyminen maanpinnan läheisyydessä. LG Architect lajikkeella syyskasvu on nopeampaa kuin monilla puolikääpiölajikkeilla, mistä syystä se voidaan kylvää myös hiukan myöhemmin. Kasvunsääteen käyttö syksyllä on joka tapauksessa kaikilla syysrapsilajikkeilla lähes välttämätön talvehtimista varmistava toimenpide. Useimpien suositusten mukaan syksyllä kylvön jälkeen tulisi kertyä tehoisaa lämpösummaa 450-500 C, tällöin syysrapsi ehtii kehittyä riittävästi ennen talventuloa. Riittävän aikaisella kylvöllä pyritään siihen, että syysrapsilla olisi 8 lehteä, juurella pituutta 8 cm ja paalujuuri halkaisijaltaan 8 mm ennen talven tuloa.

Pakkaamot

Ala-Siuru Panu

Lappi / Rauma

Eskolan pakkaamo, Eskola Timo

Lappi / Rauma

Ituset Oy, Joensuu Jussi ja Eero

Tervakoski / Janakkala

Jakova Oy, Hiidenheimo Pekka

Nummi / Lohja

JP Trade Oy, Pertola Juha

Lappi / Rauma

Kallioharjun tila, Torila Ulla ja Mika

Orimattila

Kiikan Tilapakkaamo Oy, Kiikka Arttu

Orismala / Isokyrö

Markkulan tila, Markkula Juho ja Tatu

Lappi / Rauma

Pertola Kalle

Lappi / Rauma

Pohjois-Karjalan Siemen, Koponen Osmo ja Riikka

Kaatamo / Liperi

Puttolan Siemen Oy, Kaislo Juhani

Jämsä

Rahvolan pakkaamo, Uus-Mäkelä Mika ja Juha-Pekka

Kiukainen / Eura

Riski Aki

Halikko / Salo

Siementila Salo Oy, Salo Markku ja Päivi

Mellilä, Loimaa

Siementila Suokas Oy, Suokas Petri

Kauhajoki

Vesannon Siemen Oy, Korhonen Erkki ja Tiina

Horontaipale / Vesanto