Symbios vakuuttaa viljelijän varmuudellaan

Heikki Perälä sai viljelyyn kasvukaudelle 2023 odotetun uutuuslajikkeen Symbios-rehuherneen. Janakkalalainen Perälä viljelee Symbios-hernettä sopimustuottajana Pelto-Paturin siemenpakkaamolle. Siementuottajana Perälä saa ensimmäisenä uudet lajikkeet viljelyyn ja hyödynnettyä niiden satopotentiaalin sekä paremmat viljelyominaisuudet. Symbios oli lajikkeena mieluinen ottaa viljelyyn, kun tiedossa oli sen olevan yhtä lujakortinen ja varma viljeltävä kuin Astronautekin, jota Perälä on pääosin tähän mennessä viljellyt.

Monien kokeiluiden jälkeen vakiintuneet viljelymenetelmät

Hernettä on ollut viljelyssä Perälällä jo kymmenen vuoden ajan ja monenlaisten kokeilujen jälkeen herneen viljelytoimenpiteet ovat vakiintuneet. Perälä luopui muutama vuosi sitten lannoituksesta herneen viljelyssä, kun nollaruudulla ja lannoitetun kasvuston välille ei tullut satoeroja. Yleisesti Perälän hiesuiset pellot Janakkalassa ovat viljavuudeltaan hyvässä kunnossa ja isäntä toteaa, että herne saa tarvitsemansa ravinteet hyvin myös maasta. Symbiosin kylvö tapahtui toukokuun puolenvälin paikkeilla ja kylvötiheytenä Perälä käytti 100 kpl/m2. Tiheällä kylvöllä on varmistettu Perälän mukaan tarpeeksi tiheä kasvusto ja korkeat satotasot. Ruiskutuksista Symbiosille tehtiin vain rikkaruiskutus Lentagranin ja Fenixin seoksella. Hernekääriäisen ruiskutuskynnys ei ylittynyt ja tämä jätettiin ajamatta. Heinämäisiä rikkoja ei ole tarpeen Perälällä torjua hernekasvustosta, vaan ne torjutaan muun viljelykierron aikana.

Satovarma Symbios

Heinäkuun puolivälissä Symbios jatkoi vielä kukintaansa, minkä se oli aloittanut muutamaa viikkoa aiemmin. Perälä totesi Symbiosin kukinnan kestäneen erityisen kauan, joten sato-odotukset olivat korkealla. Kesäkuun lopulla ja heinäkuun alussa Janakkalaan oli osunut runsaita sateita ja herneen kukinnan aikainen sademäärä oli yli 100 mm jo puolivälissä heinäkuuta. Symbios oli kuitenkin pärjännyt Perälän mukaan kohtuullisen hyvin rankoista sateista ja vaihtelevista kasvukauden oloista. Symbios-herneen sato korjattiin alueen ensimmäisten herneiden joukossa syyskuun alussa ja satoa tuli neljä tuhatta kiloa hehtaarilta. Jatkossakin Perälä aikoo kylvää Symbios-hernettä ja suosittelee lajiketta avoimesti myös kaikille muille viljelijöille.

RAGT:n ranskalainen agronomi Cyril Gullien kertoo Symbiosilla olevan kolme ominaisuutta, jotka tekevät siitä erinomaisen viljeltävän lajikkeen. Ensimmäiseksi Symbios on lujakortinen ja helppo viljeltävä. Pystykasvustoa on helppo puida ja hernekasvusto kuivuu helpommin ja laatu pysyy parempana, kun herneenpalot eivät saa maakosketusta. Toiseksi Symbios on aikaisimpia myynnissä olevia hernelajikkeita. Tämä varmistaa sen, että puinti tapahtuu aikaisin kylvetyissä herneissä hyvissä keleissä elokuun aikana. Viimeiseksi ominaisuudeksi Gallien toteaa Symbiosin laadun olevan erittäin soveltuva rehukäyttöön korkean valkuaispitoisuuden ja tasalaatuisen siemenen ansiosta.

>> Tutustu lajikkeeseen Symbios ja pyydä tarjous