Laadukkaalle myllykauralle on kysyntää

Kauran suosio elintarvikkeena kasvaa vuodesta toiseen ja se näkyy niin kokonaisviljelypinta-alassa kuin myös myllyjen lisääntyneessä kaurantarpeessa. Vaikka ostomäärät kasvavatkin, tuotteen laadusta ei olla valmiita tinkimään vaan sen odotetaan säilyvän vähintäänkin nykyisellään lajikevalintojen ja viljelykäytäntöjen avulla.

Fazer Myllyn suosituslajikkeista voi löytää muun muassa Donnan, Mattyn, Alun ja Niklaksen sekä lupaavana tulokkaana Avenuen. Lajikesuositukset perustuvat viljelyvarmuuteen sekä hyvään elintarvikekäyttöön.

- Nykyään onneksi kauran jalostuksessa muistetaan pitää mukana myllykauravaatimukset, Fazer Myllyn tuotantojohtaja Jarkko Arrajoki kehuu laajaa lajikevalikoimaa.

Suurin osa suomalaisista lajikkeista soveltuukin hyvin myllykäyttöön. Lajikkeissa on kuitenkin eroja.

- Suosimme lajikkeita, joissa on ohut kuori, iso jyvä ja jotka ovat helppoja kuorittavia. Suomalaiset lajikkeet kuoriutuvat pääsääntöisesti hyvin ja ovat suhteellisen ohutkuorisia, hyvänvärisiä ja tasakokoisia, Arrajoki tähdentää.

Ohutkuorisesta kaurasta saa paremman saannon myllytuotteisiin. Kaura ostetaan myllylle kuorineen, mutta jalostetuista tuotteista maksetaan paremmin kuin rehu- ja energiateollisuuteen myytävästä kuoriosasta.

- Jos haluaa myydä myllylaatua, kannattaa varmistaa lajikkeen suurijyväisyys, ja että DON-pitoisuudet pysyvät kurissa. Vaikka viljasato ei kelpaisi myllylle, niin myös rehuteollisuus haluaa ostaa isojyväistä kauraa, Fazer Myllyn viljanhankintapäällikkö Tero Hirvi muistuttaa.

Kaura on monipuolinen elintarvikeraaka-aine ja uusia aluevaltauksia onkin tehty liha- ja maitotuotekorvikkeissa. Kaura on hyvän makuinen, miellyttävän värinen ja terveellinen. Siinä on paljon kolesterolia alentavaa beetaglukaania sekä kuitua, mikä on hyväksi vatsalle. Lisäksi kaura pitää verensokerin tasaisena pitkään.

Vientimarkkinoillakin on kasvava kysyntä ja suomalainen elintarvikekaura menestyy ulkomailla nimenomaan laadukkuutensa ansiosta.

- Kauratuotteilla on hyvä tulevaisuus. Meidän vain täytyy pitää huoli siitä, että suomalainen kaura pärjää maailmalla kilpailukykyisenä ja laadukkaana vastaisuudessakin, Arrajoki summaa.

Fazerin Jarkko Arrajoki ja Tero Hirvi
Jarkko Arrajoki ja Tero Hirvi